Fiul lui Hrebenciuc, în marea aglomeraţie de candidaturi pentru şefia SIF Moldova

Cele şapte locuri în CA al SIF Moldova sunt disputate de 22 de candidaţi, printre care actualul preşedinte Costel Ceocea, şeful Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, dar Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, cunoscut ca „eminenţa cenuşie“ a unuia dintre aprtidelde de guvernământ.SIF Moldova administrează un portofoliu de 1,14 miliarde de lei, format din acţiuni la 187 companii dintre  care 98 sunt listate la bursă.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 17:50
Fiul lui Hrebenciuc, în marea aglomeraţie de candidaturi pentru şefia SIF Moldova

Ceocea şi ceilalţi şase membri ai actualului Consiliul de Administraţie al SIF Moldova au fost primii care au depus candidaturile pentru un nou mandat.

Noul Consiliu de Administraţie al SIF Moldova va fi ales într-o AGA programată pentru 4/5 aprilie, iar data limită de depunere a candidaturilor pentru alegeri a fost vineri, 8 martie, ora 17:00.

Alături de actualii administratori, au mai fost depuse candidaturi de către preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, precum şi de Andrei Hrebenciuc, fiul preşedintelui Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

Omul de afaceri Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania şi deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al instituţiei de credit din anul 2002. El a fost propus pe lista candidaţilor de Banca Transilvania.

Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost propus pentru un loc în CA al SIF Moldova de o persoană fizică, Diana Le Bomin, care deţine 2,79% din acţiuni. Diana Le Bomin este unul dintre cei trei acţionari ai SIF Moldova care au solicitat vineri distribuirea unui dividend de 0,24 lei/acţiune, cu 41% peste propunerea Consiliului de Administraţie.

Andrei Hrebenciuc este, din anul 2009, managing partner la firma de consultanţă în strategie şi proiecte de investiţii Private Future Consulting. Începând cu anul 2008 el activează în cadrul Academiei de Studii Economice, unde a fost preparator universitar (2008 – 2011), asistent universitar (2012 – martie 2013), iar din această lună a devenit lector universitar.

Un alt candidat este omul de afaceri Octavian Claudiu Radu, fondatorul grupului de companii RTC. Radu şi-a depus singur candidatura, fiind acţionar al societăţii de investiţii financiare. El a mai candidat în urmă cu patru ani pentru un loc în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, însă nu a primit voturi suficiente.

Pentru alegerile în CA-ul SIF Moldova s-a mai înscris fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu (în perioada 2006 – 2012), în prezent consilier al vicepreşedintelui CNVM Alexe Gavrilă. Chetreanu a fost unul dintre cei mai activi comisari din mandatul precedent, făcându-şi deseori publice poziţiile.

El a fost propus pentru CA-ul SIF Moldova de firma Metex Big, controlată de New Century Holdings Advisors, administratorul Broadhurst.

Un alt candidat este şeful biroului din Bucureşti al Deutsche Bank, Mihai Andrei Ionescu, la propunerea BT Asset Management. El lucrează la Deutsche Bank din octombrie 2012, iar anterior a ocupat mai multe funcţii în cadrul Credit Suisse Group (iulie 2005 -octombrie 2012), precum şi la Raiffeisen Bank România (2001 – 2003).

Alţi candidaţi sunt fostul preşedinte al CSSPP Mircea Oancea, în prezent director general adjunct în cadrul instituţiei, precum şi brokerii Mihai Chişu (Swiss Capital) şi Florin Cazan (Raiffeisen Capital&Investment). Oancea s-a propus singur, fiind acţionar al SIF, iar Chişu şi Cazan au fost propuşi de Mihai Rotaru, care are 2,18% din acţiunile societăţii de investiţii.

Rotaru a solicitat împreună cu Diana Le Bomin şi Fondul de Pensii Administrat Privat ING distribuirea unui dividend mai mare la SIF Moldova.

Pe listele de candidaţi se află şi şefii a două companii de administrare a investiţiilor, respectiv Radu Hanga (BT Asset Management) şi Cătălin Jianu Dan Iancu (OTP Asset Management România), precum şi un director de investiţii la Allianz-Ţiriac Pensii Private, Iulius Postolache.

Hanga şi-a depus candidatura fiind acţionar, în timp ce Iancu şi Postolache au fost propuşi de companiile la care sunt angajaţi.

Totodată, şi-a depus candidatura şi Aurelian Mircea Trifa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile şi fost director de investiţii la fondul privat irlandez Kerten, activ în Polonia, Turcia şi România. Trifa a fost numit administrator la Administraţia Canalelor Navigabile în luna octombrie a anului trecut. El are experienţă în investement banking de aproape şapte ani. Trifa candidează la propunerea unei persoane fizice, Florin Ion.

Lista candidaţilor este completată de Niculae Skokan (directorul fostei reprezentanţe Suceava a SIF Moldova), Marian Tescaru (managing partner la firma de consultanţă Altria Capital) şi Gheorghe Buhaiu (fost profesor de economie la Liceul Economic Bacău şi fost director executiv adjunct coordonator al domeniului economic la Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală Bacău).

Intresul unora dintre investitori pentru AGA din aprilie a fost vizibil vineri, în ultima zi în care cumpărătorii acţiunilor mai aveau dreptul să participe la AGA. Astfel, în şedinţa de vineri au fost realizate mai multe deal-uri cu 5,25% din acţiunile SIF Moldova în valoare cumulată de 42,3 milioane lei (9,7 milioane euro). Cel mai mare pachet de acţiuni, reprezentând 4,91% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare, a fost transferat pentru 39,5 milioane lei (9 milioane euro).

Pe odinea de zi a AGA din aprilie figurează printre altele stabilirea dividendelor care vor fi distribuite de societate şi dezbaterea unui program de răscumpărare a maxim 10% din acţiunile SIF. Pachetul de acţiuni (51.908.000 actiuni) vizat este evaluat în prezent la bursă la 80,4 milioane lei (18,5 milioane euro).

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Totuşi, unii acţionari au solicitat vineri distribuirea unor dividende cu 41% peste propunerea Consiliului de Administraţie. Fondul de Pensii Administrat Privat ING (1,67% din acţiunile SIF Moldova) şi doi acţionari persoane fizice Diana Le Bomin (2,79% din acţiuni) şi Mihai Rotaru (2,18% din titluri) au propus acordarea unui dividend brut de 0,24 lei/acţiune, care raportat la cel mai recent preţ de la bursă, de 1,55 lei/titlu, conferă un randament de 15,5%.

Dacă acţionarii vor aproba propunerea CA, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut.

În cazul în care va fi votată propunerea celor trei acţionari, SIF Moldova va distribui dividende de 124,6 milioane lei, aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut, şi ar însemna cel mai mare dividend în valoare absolută plătit de societate

La sfârşitul anului trecut, investitorii români deţineau aproape 78% din acţiunile SIF Moldova (51,03% – persoane fizice; 26,95% – persoane juridice), iar restul de puţin peste 22% din titlurile societăţii sunt în portofoliile investitorilor străini (1,7% – persoane fizice; 20,31% – persoane juridice).

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,13%, la 1,55 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de 804,5 milioane lei (184,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...