Şeful Bundesbank către BCE: Reveniți la reglementări mai stricte pentru a evita o nouă criză

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank şi membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un nou avertisment privind riscurile tot mai grave generate de măsurile anticriză ale BCE şi cere revenirea la reglementări stricte privind colateralul acceptat de instituţie.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 08:43
Şeful Bundesbank către BCE: Reveniți la reglementări mai stricte pentru a evita o nouă criză

Într-o scrisoare către preşedintele BCE Mario Draghi obţinută de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann se arată îngrijorat privind decizia decentă a BCE de a relaxa reglementările privind garanţiile colaterale acceptate de la băncile comerciale în schimbul finanţării suplimentare, transmite Reuters.

Totodată, oficialul german subliniază că unele bănci centrale din zona euro acceptă acum o gamă mai largă de tipuri de colateral decât altele.

Reprezentanţii Bundesbank au refuzat să comenteze informaţiile.

BCE a lansat numeroase măsuri de lichiditate pentru băncile din zona euro, încercând să asigure fluxul creditării către economia reală. Astfel, instituţia a lărgit plaja de active acceptate drept colateral pentru operaţiunile de refinanţare, relaxând reglementările stricte anterioare crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Regulile mai puţin dure privind colateralul au facilitat infuziile uriaşe de capital derulate recent de bancă, ajutând băncile să împrumute, la cele două operaţiuni de refinanţare pe termen lung efectuate în decembrie şi februarie, un total de peste 1.000 miliarde euro cu scadenţa peste trei ani, la dobânzi de numai 1%.

Weidmann şi-a mai exprimat recent nemultumirea privind oferta „prea generoasă” de lichiditate oferită de BCE, care în opinia sa ar putea crea stimulente riscante pentru bănci, ce s-ar putea transforma în riscuri inflaţioniste.

Oficialul german cere în scrisoare revenirea la regulile de colateral anterioare crizei şi avertizează de asemenea asupra dezechilibrelor tot mai profunde observate în sistemul transnaţional de plăţi din zona euro.

Dezechilibrele subliniate de Weidmann au devenit în ultimul timp o temă de discuţie tot mai des întâlnită în rândul economiştilor, unele voci arătând că este vorba de fazele incipiente ale unei noi crize.

Draghi a declarat în februarie, la cea mai recentă conferinţă de presă a BCE, că astfel de efecte sunt normale într-o uniune monetară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...