Şeful Bundesbank susţine că finanţele publice solide sunt o precondiţie pentru o creştere sustenabilă
„Finanţele publice solide sunt o precondiţie pentru o creştere sustenabilă şi nu o contradicţie, aşa cum sugerează mulţi în discuţiile privind criza cu care încă se confruntă zona euro”, a declarat Jens Weidmann.
Declaraţiile sale sunt în contradicţie cu cele ale preşedintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi, care a cerut guvernelor să utilizeze politicile fiscale pentru stimularea creşterii în zona euro. Subliniind că investiţiile în zona euro au crescut foarte puţin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, şeful BCE a afirmat recent: „o creştere decisivă a investiţiilor este esenţială pentru a aduce inflaţia aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia şi a reduce şomajul”.
În vederea relansării investiţiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocraţiei. Un alt mijloc pentru a încuraja investiţiile este diversificarea surselor de finanţare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.
Draghi a subliniat că BCE, care recent a redus dobânda de bază la un nou minim record şi a lansat noi măsuri pentru relansarea creditării, nu poate sprijini de una singură economia zonei euro. Preşedintele BCE a salutat pachetul de investiţii publice în valoare de 300 de miliarde de euro anunţat recent de Jean-Claude Juncker şi a avertizat: „Nu vom reuşi să stimulăm investiţiile decât dacă politicile structurale, fiscale şi monetare se întăresc reciproc”.
Conform datelor Eurostat, în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.