„Am avut o întâlnire în urma căreia am reţinut că există disponibilitate din partea lor (Ministerul Finanţelor Publice – n.r.) să modifice propunerile. Să rămână prevederile de eliminare a declaraţiilor trimestriale, iar pasul major este să se plătească impozitul anual pe net, nu să se reţină la sursă, pe tranzacţie. Bursa de Valori Bucureşti a solicitat această întâlnire pentru a discuta pe tema modificărilor Codului Fiscal. Este necesară o deschidere mai mare şi de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales în contextul ofertelor de vânzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz şi Hidroelectrica”, a declarat Anghel pentru MEDIAFAX.
El s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea şi cu preşedintele Asociaţei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) Florin Pogonaru pentru a discuta propunerile de modificare a Codului Fiscal care vizează piaţa de capital.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă va fi introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie în profit.
Intermediarii vor determina şi câştigul sau pierderile înregistrate de client într-un an. Totodată, brokerii şi administratorii de fonduri vor fi obligaţi să îşi informeze în scris clienţii cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum şi impozitul calculat şi reţinut ca plată anticipată, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a încheiat.
Proiectul de modificare a Codului fiscal este în dezbatere publică.
Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. O altă declaraţie este depusă pentru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.
Brokerii contactaţi de MEDIAFAX consideră că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit îi va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie. Ei recomandă revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.
Declaraţiile trimestriale au fost introduse în iulie 2010, când a fost adus la acelaşi nivel şi impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor. Anterior, investitorii plăteau impozit de 16% numai dacă titlurile erau vândute în mai puţin de un an, iar dacă păstrau titlurile în portofoliu peste un an, se achita doar 1% din câştig. Totodată, brokerii reţineau o cotă anticipată de impozit 1% pentru fiecare tranzacţie.
După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate. Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, când a fost listat Fondul Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.