‘Listarea Electrica este cea mai importantă tranzacţie şi totul merge bine, deci aşteptăm ca oferta să fie finalizată în iunie. Din câte ştiu, listarea va fi foarte atractivă pentru investitorii persoane fizice, pentru că Executivul ia în calcul garantarea subscrierilor pentru această categorie de investitori’, a precizat Sobolewski.
În opinia lui, este bine că listarea Electrica nu vine foarte târziu după cea a Romgaz, pentru că va fi ca un ‘reminder’ pentru comunitatea internaţională că ‘România este în viaţă, că are tranzacţii, că nu a fost doar o singură dată pe scena internaţională, ci se întoarce’.
În privinţa listării companiei atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la Londra, simultan, directorul Bursei susţine că, deşi şi-ar dori ca toţi investitorii să vină la Bucureşti, listarea la Londra este necesară şi trebuie luată în considerare, pentru că BVB nu are infrastructură pentru a absorbi toţi investitorii care vor dori să participe la această tranzacţie.
‘Avem nevoie de investitori internaţionali, aici, pe Bursa din Bucureşti, care să fie interesaţi de activele româneşti, dar infrastructura BVB nu este încă pregătită să absoarbă sau să primească pe toată lumea care vrea să investească în acţiuni tranzacţionate pe BVB. Munca pe care am început-o anul trecut, de identificare a barierelor care menţin piaţa închisă şi neprietenoasă pentru investitori, este în curs, dar nu avem încă schimbările necesare. Sunt foarte optimist, cooperarea cu Guvernul şi cu ASF este excelentă, dar, cu siguranţă, nu vom reuşi să implementăm schimbările înainte de listarea Electrica. Nu îmi place această perspectivă, de a avea instrumente emise de bursa românească tranzacţionate în altă parte, dar pot înţelege necesitatea unei astfel de măsuri pentru că, de asemenea, este important pentru noi să avem aceşti investitori internaţionali, chiar înainte de a putea investi direct în acţiuni tranzacţionate la Bucureşti’, a mai spus Sobolewski.
El a precizat, însă, că decizia finală nu a fost luată.
Directorul general al BVB a participat, vineri, la conferinţa ‘Piaţa de capital din România: evoluţii şi tendinţe’, organizată de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Dezbaterea a fost organizată pentru a oferi studenţilor şi liceenilor şansa de a interacţiona direct cu profesioniştii din domeniul financiar-bancar.
Facultatea de Management (SNSPA) organizează periodic evenimente pe teme de management, economie, leadership, marketing şi comunicare în afaceri cu scopul de a aduce în discuţie teme de actualitate şi de a populariza subiectele din aceste domenii în rândul tinerilor