Potrivit sursei citate, operatorul naţional de servicii poştale are o direcţie strategică bună şi înregistrează o îmbunătăţire a rezultatelor financiare, iar o listare pe piaţa de capital poate reprezenta o modalitate optimă de dezvoltare.
‘Listarea unui operator poştal pe piaţa de capital a fost testată cu succes pe multe pieţe, unul dintre exemple fiind chiar Royal Mail în Marea Britanie. Iar aceasta este chiar o modalitate optimă de dezvoltare pentru operatorii poştali moderni. În prezent, chiar Poşta Japoniei pregăteşte un IPO uriaş, iar Poşta Polonă se va lista anul viitor’, a răspuns Sobolewski unei solicitări AGERPRES.
Şeful BVB susţine că investitorii se vor uita întotdeauna la istoricul rezultatelor şi la perspectivele pentru viitor şi că, din acest punct de vedere, Poşta Română înregistrează ‘o îmbunătăţire impresionantă’ a rezultatelor financiare.
Totodată, Sobolewski arată că activitatea poştală este în continuă schimbare şi că operatorii poştali tind să devină chiar şi furnizori de servicii financiare. De altfel, Poşta Română se află, la rândul ei, la finalul negocierilor cu Nextebank, pentru lansarea serviciilor financiar-bancare la ghişeu.
‘Pentru investitori va avea o importanţă crucială analiza strategiei de dezvoltare a companiei. Poşta Română nu are doar o direcţie strategică bună, dar a arătat, de asemenea, că are capacitatea de a o pune în aplicare, demonstrând competenţe manageriale, care merg dincolo de serviciile poştale clasice. Şi acesta este un lucru foarte important’, a precizat şeful bursei.
Noi jucători de pe piaţa serviciilor poştale şi de curierat, concurenţi ai operatorilor naţionali consacraţi, s-au listat la rândul lor pe piaţa de capital. Chiar în această perioadă, compania poloneză privată InPost lansează un IPO.
De asemenea, directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu, consideră că vânzarea de acţiuni prin subscripţie publică reprezintă, la momentul actual, cea mai bună variantă de capitalizare pentru Poşta Română.
Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a anunţat marţi că operatorul poştal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acţiunile Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ până la data-limită de 15 septembrie şi, în acest context, procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat.
Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.
Poşta Română a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investiţii, în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.
Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Poşta Română deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Mai mult de 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.