„Vânzarea acţiunilor să se facă prin piaţa din România, dar împachetate atât prin acţiuni listate la BVB, cât şi prin alte instrumente pe alte pieţe. Dacă le spui investitorilor străini că toate acţiunile vor fi listate la BVB, s-ar putea ca unii dintre aceştia să nu participe la ofertă, pentru că îşi asumă un risc pe care nu îl vor. Vindeţi cât mai mult investitorilor străini, cât mai puţin să fie prin GDR (global depositary receipt, derivate emise de o bancă şi care au activ suport acţiunile unei companii străine cumpărate anterior – n.r.) şi cât mai mult acţiuni care să fie listate la bursa locală. GDR-urile vor fi ilichide la Londra, lichiditatea va fi construită pe BVB”, a afirmat, marţi, Sobolewski.
Oferta pentru vânzarea a 15% din acţiunile producătorul naţional de gaze Romgaz ar urma să se deruleze în luna octombrie, statul estimând să atragă 600 milioane euro din vânzarea pachetului respectiv.
La sfârşitul lunii iulie, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, spunea că statul ia în calcul o listare duală, la Bucureşti şi Varşovia sau Londra. Intenţia statului de a lista Romgaz şi la bursa de la Londra a stârnit nemulţumirea jucătorilor din piaţa locală de capital.
Banca americană Goldman Sachs, unul dintre membrii consorţiului care intermediază listarea Romgaz, a propus atât bursa de la Bucureşti, cât şi piaţa de la Londra, unde vor fi listate derivate cu activ suport acţiunile Romgaz. În consorţiu se regăsesc şi Erste, BCR şi Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).
Directorul general al BVB a afirmat marţi că înţelege faptul că ar putea fi necesară listarea în afara României a unei părţi din acţiunile scoase la vânzare, dar în primul rând există un consens între BVB, consorţiu şi oficialii statului că oferta ar trebui executată ca o adevărată ofertă publică iniţială internaţională. În legătură cu mărimea pachetului care ar urma să fie listat la Londra, directorul general şi consorţiul consideră că acest pachet ar trebui să fie cât mai mic posibil, în interesul pieţei române de capital.
„Esenţa discuţiilor avute şi pe care încă le mai am, spre exemplu, cu membrii sindicatului, este evaluarea acestei interconectări. Nu subestimaţi sau supraestimaţi importanţa cererii locale şi nici să nu vă gândiţi că ar putea fi o ofertă derulată doar pe plan intern (…) Este o mare oportunitate de a deschide uşa către România pentru investitorii internaţionali. Ambele categorii de investitori sunt decisive pentru viitor, cei internaţionali şi cei locali”, a adăugat Sobolewski.
Compania Romgaz este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei. Listarea companiei se regăseşte între angajamentele asumate de guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional.
Sobolewski a fost numit director general al BVB la începutul lunii iulie şi a preluat conducerea executivă la aproape două luni, în urma avizării pe 21 august de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
El a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 – 2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.