Şeful BVB: Ne bucurăm că începe să prindă viteză această zonă a obligaţiunilor emise de către autorităţile locale
„Mereu vorbim despre relaţia cu partenerii noştri, cu stakeholderii din jurul pieţei de capital. Când facem lista partenerilor noştri, vorbim despre brokeri, vorbim despre emitenţi, companiile listate. În acelaşi timp, vorbim şi despre autorităţile şi instituţiile statului român. Avem o relaţie constantă prin emisiunile de titluri de stat pe care statul le derulează utilizând platforma Bursei de Valori Valori Bucureşti, realizând contactul cu deţinătorii de capital din România. Ne bucurăm să vedem că începe să prindă sau să recâştige viteză această zonă a obligaţiunilor emise de către autorităţile locale”, a menţionat Radu Hanga, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare cu ocazia debutului la bursa a primelor obligaţiuni municipale verzi emise de Primăria municipiului Reşita, scrie Agerpres
.
Emisiunea de obligaţiuni s-a desfăşurat în cadrul unui plasament privat, încheiat în luna noiembrie a anului trecut. Suma atrasă de la investitori a fost de 8,8 milioane euro.
Fondurile obţinute prin emisiunea de obligaţiuni vor fi utilizate pentru cofinanţarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reşiţa, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie şi 10 autobuze electrice) şi amenajarea infrastructurii de transport în Reşiţa.
„Obligaţiunile au o valoare nominală de 100 euro, dobândă variabilă (Euribor + 3,5% pe an) şi au scadenţa în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, iar principalul va fi rambursat în 5 tranşe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 şi, respectiv, 27% în 2033), iar după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligaţiuni se va diminua proporţional”, susţin reprezentanţii BVB.
Municipiul Reşiţa se alătură astfel, altor 15 oraşe şi 5 judeţe din România care au în prezent listate obligaţiuni la BVB. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiş şi oraşele: Alba Iulia, Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Focşani, Iaşi, Năvodari, Oraviţa, Orăştie, Predeal, Siret, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara şi Zalău.
Emitentul are opţiunea de răscumpărare anticipată în anul 2029.
Conform agenţiei de rating Fitch, Municipiul Reşiţa are scorul BBB- cu perspectivă stabilă şi credit de sine stătător bbb+, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligaţiuni îndeplineşte cele patru componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare şi Selecţie a proiectelor, Gestionarea încasărilor şi Cadrul de Raportare).
Preşedintele BVB şi-a exprimat convingerea că vom vedea „titluri de stat emise de România care să fie listate la BVB”. El a fost întrebat dacă se află în discuţii cu privire la atragerea unor emisiuni de obligaţiuni verzi din partea Ministerului Finanţelor pe bursă, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a atras bani de pe pieţele internaţionale printr-o primă emisiune de obligaţiuni verzi.
„Avem o relaţie şi o colaborare foarte bună cu toţi emitenţii care folosesc platforma BVB, inclusiv cu Ministerul de Finanţe. Nu e Ministerul Finanţelor singurul emitent care foloseşte şi pieţe externe pentru a se finanţa. Este un proces normal, suntem şi noi în poza aceasta, ne uităm şi noi înainte. Sunt convins că o să vedem şi titluri de stat emise de România care să fie listate la BVB. Mă bucur că vedem la nivelul municipalităţilor şi autorităţilor locale că dau tonul în direcţia aceasta”, a mai spus Radu Hanga.