Şeful BVB: Piaţa de capital românească este robustă şi a reacţionat ca una emergentă, după alegerile americane

Economica.net
11 11. 2016
bvb_56789876543_09174700

‘Piaţa românească de capital a reacţionat ca o piaţă emergentă. În timpul zilei (de miercuri n.r.), preţurile au început să îşi revină şi la închidere, la nivelul indicelui principal, a fost -0,4%. În ziua următoare a fost pe verde. Mai mult sau mai puţin reflectă sentimentul global. Demonstrăm că după alegerile din SUA şi ziua de ieri (joi n.r.), piaţa de capital românească este de încredere şi robustă şi este destul de rezistentă la turbulenţe, şocuri şi aşa mai departe. Sper că această percepţie cu privire la piaţa românească va deveni mai puternică în viitor. Lucrăm la a fi recunoscuţi ca o piaţă emergentă şi poate vom avea şansa să fim recunoscuţi anul viitor. În astfel de momente demonstrăm că piaţa de capital românească se comportă ca o piaţă emergentă. Acum rămâne ca asta să fie confirmată şi sper că percepţia comportamentului de piaţă emergentă va avea un impact în deciziile investiţionale şi vom avea preţuri care să urce la fel ca şi tranzacţiile’, a spus Sobolewski.

El este de părere că pieţele au reacţionat pozitiv în urma rezultatului alegerilor din America.

‘Este un eveniment important, pieţele au reacţionat pozitiv, aş putea spune, adică am fost şocaţi în primul moment, dar apoi reacţia pieţei a fost destul de pozitivă. Cred că a fost un moment de incertitudine şi indicii şi preţurile tind să se ducă în jos înainte de rezultatul final, din cauza incertitudinii, în special, ceea ce e normal. Când totul a devenit clar, pieţele au reacţionat cumva negativ, dar vedem din ziua alegerilor că activele şi preţurile au început să urce. Suntem destul de calmi în pieţele financiare pentru că vedem că pieţele globale au primit bine vestea, în cele din urmă’, a mai arătat directorul general al BVB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere uşoară şedinţa de miercuri, indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, consemnând o depreciere de 0,44%. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a situat la 43,22 milioane de lei (9,58 milioane de euro).