Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă

Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă, a declarat, marţi, directorul general al BVB, Adrian Tănase.
AGERPRES - mar, 23 apr. 2024, 12:27
Şeful BVB: Prin programul

„Închidem ultima ediţie cu lansarea cărţii în care prezentăm toate poveştile de succes, finalistele din ultima ediţie. Suntem la sfârşitul unui drum şi la începutul unui alt drum, al unui program care a început în 2017, program care în strategia Bursei de Valori Bucureşti are o importanţă foarte, foarte mare.(…) Încercăm prin acest program din România să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă. Nu e singurul program din piaţă, bineînţeles, probabil ştiţi că sunt foarte multe astfel de programe care să ajute antreprenorii în a-şi scala business-urile, însă este unul dintre cele mai importante”, a spus Tănase, la evenimentul de lansare a cărţii „Made in Romania: 15 companii pentru creşterea economiei româneşti şi poveştile lor de succes” şi de începere a unei noi ediţii a programului, scrie Agerpres.

El a subliniat că, în cei şase ani de derulare a programului, s-au purtat discuţii cu peste 1.200 de companii, dintre care 237 au fost semifinaliste şi 90 finaliste. De asemenea, au avut loc 37 de runde de finanţare a companiilor care au venit din „Made în România”, respectiv 13 listări de acţiuni şi 24 de emisiuni de obligaţiuni.

„Sunt cifre absolut încurajatoare pentru noi şi suntem convinşi că acest ritm se va accelera. Valoarea lor a fost de 236 de milioane de euro, valoarea tuturor acestor acestor finanţări care s-au întâmplat prin piaţa de capital. Este un program care va continua”, a punctat directorul BVB.

La rândul său, Gabriela Horga, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a afirmat că programul „Made în România” promovează firmele româneşti şi reuşitele acestora, iar această promovare este esenţială pentru dezvoltarea economiei româneşti.

„Practic, promovarea firmelor româneşti nu este esenţială doar pentru consolidarea locală, ci pentru consolidarea economiei în ansamblu ei, pentru că stimulează competitivitatea. Iar prin sprijinirea acestor iniţiative şi prin faptul că vedem aici modele de succes, nu doar că se inspiră alţi antreprenori mai departe să urmeze aceste modele, să-şi urmeze visul, să-şi îndeplinească obiectivele, dar ar trebui să fie o sursă de inspiraţie şi pentru autorităţi, să vină cu acel mix de politici care sprijină aceste poveşti de succes şi care vin să ajute exact în acele zone care sunt deficitare şi pe care mediul de afaceri le identifică ca fiind deficitare, fie că vorbim de birocraţie, fie că vorbim de fiscalitate, fie că vorbim de acces la finanţare”, a precizat Gabriela Horga.

Aceasta a adăugat că cifrele privind acest program arată că antreprenoriatul se poate îndrepta către piaţa de capital, ceea ce aduce mai multă credibilitate, guvernanţă şi o dezvoltare mai bună, deoarece companiile nu se pot baza numai pe zona de finanţare din îndatorare, ci trebuie să se ducă şi spre zona de equity, prin care să atragă noi parteneri şi noi investitori.

Gabriela Horga a reamintit că din luna mai a anului trecut există o strategie de dezvoltare a pieţei de capital, ceea ce înseamnă că mai multe părţi sunt implicate în dezvoltarea pieţei de capital, nu doar Autoritatea de Supraveghere Financiară, fiind un proiect naţional susţinut şi monitorizat la nivel guvernamental, dar şi în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Totodată, directorul general al BVB a anunţat că CEC Bank va fi partener strategic al programului.

„Ne bucurăm să fim parte din acest parteneriat, în contextul în care CEC Bank, în primul rând, este despre România şi în contextul în care noi am făcut câţiva paşi importanţi care ne apropie de piaţa de capital. Am devenit emitenţi, am emis obligaţiuni, am investit în obligaţiuni emise de companii listate pe BVB şi, nu în ultimul rând, dorim să participăm în acest parteneriat ca bancă, pentru că sectorul pieţei de capital poate să ofere un sprijin pentru o verigă foarte importantă în sistemul financiar românesc, respectiv fonduri proprii. Acolo unde companiile se pot capitaliza prin bursă, mult mai uşor şi o bancă poate veni şi finanţa. Deci, acest parteneriat este relevant pentru noi şi ca bancă”, a spus Ionuţ Lianu, director Management Active şi Pasive CEC Bank.

Proiectul „Made în România” a fost lansat de Bursa de Valori Bucureşti în 2017, pentru a identifica şi promova companiile de top din România. Dezvoltarea platformei www.investingromania.com poziţionează Bursa de Valori Bucureşti ca fiind principalul canal de finanţare pentru antreprenorii români. Totodată, platforma este dedicata investitorilor, consultanţilor şi, în special, companiilor cu perspective de creştere, care doresc să atragă finanţare de la investitori sau care se află în procesul de pregătire a unui plasament privat pe Piaţa AeRO sau pe Piaţa Principală.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...