Şeful BVB: Transelectrica a fost scânteia. După alte două oferte de succes vor veni şi antreprenori

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, spune într-un interviu acordat AGERPRES, că oferta publică Transelectrica a fost 'scânteia' care a atras atenţia asupra bursei ca alternativă de finanţare, iar alte două oferte publice de succes pentru companii de stat ar putea deschide drumul pentru listări ale companiilor private, pe măsura creşterii interesului şi încrederii antreprenorilor.
Economica.net - lun, 16 apr. 2012, 09:32
Şeful BVB: Transelectrica a fost scânteia. După alte două oferte de succes vor veni şi antreprenori

De asemenea, noul preşedinte al BVB vorbeşte despre îmbunătăţirea activităţii bursei şi creşterea ambiţioasă a profitului operaţional an de an, precum şi despre schimbarea structurii veniturilor.

AGERPRES: Oferta Transelectrica a fost un succes, în viziunea tuturor celor implicaţi. Din perspectiva BVB, vor fi unele schimbări la viitoarele oferte publice?
Lucian Anghel: Este o experienţă foarte bună pe care am acumulat-o cu Transelectrica, este o reţetă de succes, de aplicat în continuare. La următoarele oferte, în primul rând vom discuta de ‘fine tuning’ (ajustări fine, de detaliu). Ceea ce am putea să recomandăm următoarelor consorţii este ca ele, împreună cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie /OPSPI/, când vor definitiva structura ofertei, să aloce un volum mai mare pentru tranşa de retail (investitorii mici). Aceasta a fost o surpriză pentru toată lumea, ca tranşa de investitori mici să fie atât suprasubscrisă. Nu neapărat ca procent ci ca volum. Trebuie să înţelegem că ofertele pentru Transelectrica au fost ferme – 50 milioane euro. Nu sunt afiş, pentru că odată ce aveai ordinul pe bursă, aveai şi banii. Bursa a reuşit să capaciteze cereri de 50 de milioane de euro. Începe să devină o speranţă pentru antreprenori şi aici. Am fost abordat de antreprenori, care încep să analizeze această alternativă de finanţare, au încredre că bursa îi poate finanţa.

AGERPRES: Câte oferte publice ale companiilor de stat vom mai vedea în acest an la BVB?
Lucian Anghel: Tehnic se pot produce ofertele Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica. Depinde cât de bine sunt pregătite consorţiile, de cât de bine este realizată ‘camera de date’ a companiei. Este un efort destul de mare în spate de a pregăti informaţiile necesare pe care investiyorii vor dori să le cunoască la detaliu în cadrul roadshow-urilor. Sunt companii care până acum nu au mai fost listate. Este bine că procesul a început şi cred că se va încheia pentru că odată de mandatezi nişte nume mari internaţionale ai face mult mai rău pentru România să dai înapoi şi să nu mai faci acele IPO-uri. Ai crea un prejudiciu de imagine enorm pentru România, dacă te-ai oprit la jumătatea lui.

AGERPRES: Succesul ofertelor publice pentru companii de stat va atrage şi listarea unor companii private?
Lucian Anghel: Avem din ce în ce mai multe contacte cu antreprenorii. Spre deosebire de fondurile cu capital de risc, care vin şi cumpără integral compania, BVB este o alternativă de finanţare mult mai bună pentru cineva care doreşte să rămână cu o parte din companie. Este important să ai câteva companii de succes, după care sunt convins că va fi un val de listări. Nu prea ai alternative de finanţare şi ai nevoie să te dezvolţi. BVB poate fi alternativă mai ales pentru companii româneşti, care caută o finanţare de câteva milioane de euro – 5, 10, 15, 20, 30 de milioane de euro poate să obţină acea companie pe BVB. Este fezabil în momentul de faţă. Totul este ca acea companie să aibă o poveste de succes şi un brand bun, care contează mai mult decât dimensiunea companiei. Acest lucru trebuie vândut de acţionar sau CEO, care să însufleţească povestea de succes cu determinare, încredere. Este un fel de reacţie în lanţ, e greu să porneşti reacţia, Transelectrica este o primă scânteie, acum poţi să torni apă sau benzină. Cred că se poate turna benzină. Sunt planuri destul de concrete , dar nu se vor realiza peste noapte. În 2012 ai nevoie de mai multe poveşti de succes, Transelectrica este una, este nevoie de mai multe oferte publice, doup-trei, ca să poţi apoi să dai încredere. Crucial este Romgaz, ţinând cont de dimensiune, înseamnă investitori instituţionali, este vorba de sute de milioane. După Romgaz trecem la alt nivel, atunci putem discuta de companii private, nu exclud să apară chiar în 2012 companii private, chiar dacă sunt treceri de pe RASDAQ.

AGERPRES: BVB se va promova mai agresiv?
Lucian Anghel: Da, am dublat bugetul de marketing pentru 2012, investim în roadshow-uri, aducem investitori, facem evenimente externe. Avem parteneriat cu Bursa din Londra, care ne va ajuta la IPO-uri. Investitorii află astfel că se întâmplă ceva în România, că se întâmplă în direcţia cea bună. Piaţa de capital este unul dintre pilonii dezvoltării unei economii.

AGERPRES: Ce obiective aveţi pentru 2012?
Lucian Anghel: Faţă de 2011, profitul operaţional trebuie să crească cu 10%. Ţinta este ca profitul operaţional să crească an de an cu minimum 10%. Este ţinta dată de Consiliu executivului şi pe care executivul îl urmăreşte. Dacă nu realizăm veniturile din motive care s-ar putea să nu ţină de BVB, atunci practic vom încerca să eficientizăm şi să vedem ce tăiem din cheltuieli. Ţinta este foarte ambiţioasă, nu este uşor de atins de orice companie.

AGERPRES: Sunteţi mulţumit de structura tranzacţiilor la BVB?
Lucian Anghel: Am făcut această analiză pe structura tranzacţiilor zilnice la BVB. Ne-am comparat cu alte pieţe şi într-adevăr, dacă ne uităm la venituri generate de RASDAQ, acestea sunt mult mai mici decât alocarea de resurse umane, soft si investiţii. Pordusele structurate au creştere fantastică, cu două cifre, şi generează tot mai multe venituri. Ne dorim să dezvoltăm segmentele care cresc, prind viteză şi generează profit. Vom regla şi prin politica de comisioane, dar este o decizie a acţionarilor, pe baza unor propuneri. Facem analize acum comparativ cu pieţele de capital din regiune. Vom veni cu o propunere în acest sens într-o AGA specială. În stadiul actual cu structura de venituri a BVB nu mai putem rămâne.

AGERPRES: Care mai este situaţia pieţei RASDAQ?
Lucian Anghel: Se va tranşa. Trebuie făcută curăţenie, cei care merită, îşi doresc şi respectă regulile stabilite de piaţa de capital vor genera mai multă încredere automat şi ne va creşte probabilitatea de a aduce companii private. Au nevoie de încredere, o piaţă în care să nu fie inside traderi. Situaţia RASDAQ se va decide rapid.

AGERPRES: În ce stadiu se mai află recrutarea directorului general al BVB?
Lucian Anghel: Procesul este în derulare, este un proces de anvergură internaţională, pe şase pieţe internaţionale. Am primit deja un prim raport din acest proces şi sunt convins că se va încheia cu succes. Sunt zeci de CV-uri, probabil pe lista scurtă se vor afla 5-7. În momentul de faţă sunt executivi care au dus greul Transelectrica şi l-au dus foarte bine. Este o echipă de executivi, formată, care lucrează, a dovedit că a reuşit să ducă la bun sfârşit oferta Transelectrica.

AGERPRES: Alegerea dumneavoastră ca preşedinte al BVB, în urmă cu trei luni, a fost asociată de unii brokeri, la acel moment, cu un pas evident în direcţia preluării BVB în viitorul apropiat de către Bursa din Viena. Cum vedeţi acest viitor pentru BVB?
Lucian Anghel: Este în primul rând decizia acţionarilor, ar însemna ca noi în Consiliu să nu ştim să facem prioritizare. Noi avem nevoie să dezvoltăm, să ne facem temele. Cred că rolul Consiliului este să protejăm şi să creştem valoarea pentru acţionar. Creşterea valorii pentru acţionari o văd dezvoltând bursa locală, piaţa de aici, avem de lucrat 4 ani non-stop. După aceea se poate discuta, analiza. Viziunea mea pentru BVB este de hub regional, cu export de soft în Republica Moldova. Mai sunt şi alte analize pe care le facem.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...