Şeful CEDO recomandă României să rezolve problema închisorilor cu pedepse reduse şi arest la domiciliu
În discursul susţinut cu ocazia noului an judiciar al Curţii Europene pentru Drepturile Omului, preşedintele instituţiei a afirmat că numărul cazurilor aflate în judecată a crescut cu 32%, în special din cauza situaţiilor din trei ţări: Ungaria, România şi Turcia.
„În ceea ce priveşte Ungaria şi România, unde numărul cazurilor a crescut cu 95% şi, respectiv, cu 108% în 2016, acestea se referă în principal la condiţiile de detenţie. Sunt cazuri prioritare, pentru că se află sub incidenţa Articolului 3 al Convenţiei (care interzice tortura şi pedepsele inumane – n.r.), dar sunt şi cazuri repetitive, care reflectă probleme sistemice sau structurale şi necesită soluţii luate la nivel naţional”, spune Guido Raimondi, potrivit News.ro.
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat recent că adoptarea unei legi privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenţa lupta anticorupţie, motivând că „inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor„.