Şeful CFR SA: Lucrările la Coridorul IV vor fi gata până în 2023
Lucrările de reabilitare a infrastructurii pe acest coridor vor permite viteze superioare de până la 160 km/h pentru trenurile de călători şi până la 120 km/h pentru trenurile de marfă.
„Am finalizat licitaţiile de modernizare a căii ferate pentru secţiunea de la km 614 Radna – Gurasada – Simeria. Chiar ieri am semnat raportul procedurii pentru secţiunea 2b, urmează discuţiile cu constructorul pentru semnarea contractului. Am finalizat licitaţia pentru secţiunea 2a, secţiunea 3a Gurasada – Simeria, care acum încă este în contestaţie, şi mai avem încă un tronson, 2c, pe care din discuţiile cu colegii, îl vom finaliza până în 15 aprilie”, a spus Marius Chiper, directorul general al CFR SA.
Compania de infrastructură feroviară a anunţat miercuri câştigătorul contractului pentru reabilitarea secţiunii 2b, de 36 de kilometri. Aceeaşi asociere a câştigat contractul şi pentru secţiunea 2a.
„Această procedură a fost o experiența destul de amară pentru noi. A fost constestată şi răscontestată, toată lumea încercând să ne facă să renunţăm la ea şi să anulăm. A durat şi încă mai continuă cu procese, tot felul de contestaţii. S-a ajuns şi până la Curtea Constituţională. Până la urmă mă bucur că am ajuns să finalizăm tot ceea ce s-a putut. Din punct de vedere tehnic, nu au fost probleme, dar cu regret, ne-a constat trei ani de dezvoltare. Deci, optimist, semnăm contractele şi începem lucrările pe 147 de kilometri între Radna-Gurasada-Simeria”, a continuat şeful CFR SA.
Tot din punct de vedere al proiectelor de dezvoltare, acesta a amintit că CFR SA a lansat în decembrie anul trecut licitaţia pentru tronsonul Braşov – Apaţa- Sighişoara. „Şi, surpriză, evident că am intrat într-o procedură de contestaţie. Am câştigat la CNSC, am dovedit că proiectul tehnic este corect şi poate fi implementat. Dar epopeea continuă şi sper să nu avem aceeaşi soartă”, a adăugat Marius Chiper.
Potrivit lui, cu acest tronson, Braşov-Sighişoara, se închide practic Coridorul IV, pentru care există şi finanţare. „Pentru Braşov-Sighişoara avem 1,2 miliarde de euro prin CEF (Connecting Europe Facility – Mecanismul pentru Interconectarea Europei), iar pentru Radna-Gurasada-Simeria avem 1,5 miliarde de euro prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare)”, a detaliat oficialul CFR SA.
Actorii principali din infrastructura rutieră, feroviară şi de metrou s-au reunit, miercuri, la conferinţa „Transporturi şi Infrastructură 2017”, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la situaţia din sectorul românesc de resort.
La conferinţă au participat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Ştefan Ioniţă, secredirector general CNAIR, Marius Chiper, director general Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Iosif Szentes, director general CFR Călători, Valentin Stoica, vicepreşedinte ARACO şi Rareş Măcinică, director general Lagermax AED România.
Citeşte şi CFR SA vrea să internalizeze activitatea de proiectare pentru lucrările de investiţii