Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia

Thierry Koskas, CEO al Citroen și director global de vânzări și marketing al Stellantis, a admis pentru prima dată că marca sa vede în Dacia un concurent pe anumite segmente.
Robert Stan - mar, 28 mai 2024, 08:27
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia

Au trecut ani de când, în ciuda evidenței, oficialii Citroen au refuzat să admită că traiectoria mărcii franceze se intersectează, în anumite puncte, cu cea a Dacia. Un exemplu interesant în acest sens este cooptarea în 2019 a lui Arnaud Deboeuf, fost coordonator al expansiunii Dacia în grupul Renault, în grupul PSA Peugeot Citroen. Ulterior, acesta a devenit director de producție al întregului grup Stellantis.

Un altul datează din 2022, atunci când, la doar o lună diferență, au fost prezentate conceptele Dacia Manifesto și Citroen Oli. Dincolo de evidentele asemănări vizuale și de utilitate, un element care a surprins pe atunci a fost caracterizarea ambelor mașini drept „laboratoare de idei”. Ca și în cazul Dacia, care a prezentat Manifesto în septembrie, oficialii francezi au susținut la dezvăluirea Oli în luna octombrie a aceluiași an că nu există planuri de a transforma conceptul în mașină de serie.

De atunci, tot mai multe modele ale celor două mărci au intrat în competiție pe aceleași segmente de piață, iar declinul mărcii franceze – care a pierdut mult din cota sa de piața europeană, ajungând în 2023 până la doar 3% – a dat ocazia jurnaliștilor francezi de la cunoscuta publicație Le Monde de a scrie că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor l-a determinat pe Thierry Koskas, CEO al Citroen, să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”.

Mai mult chiar, jurnaliștii se întrebau anul trecut, nu pentru prima dată, „încotro se îndreaptă Citroen?” Această temă, recurentă, a devenise tot mai arzătoare, iar faptul că șefii Stellantis s-au angajat să repoziționeze marca a devenit evident atunci când l-au numit șef al Citroen pe Thierry Koskas, fost angajat al grupului Renault.

În acest context, Koskas tocmai a declarat că marca sa nu se mai teme să fie văzută drept un concurent direct al Dacia, brand care și-a majorat rapid cota de piață printr-o ofertă de produse cu prețuri reduse.

„Suntem foarte mândri să fim o marcă populară, ceea ce înseamnă să facem mașini accesibile și simple, pentru că există într-adevăr o nevoie în acest sens”, a declarat acesta, adăugând și că, până acum, comparațiile cu alte mărci cu costuri mai mici sau cu un raport calitate-preț mai bun erau „tabu”. „Nu avem o problemă să spunem că C3 va concura cu Dacia, de exemplu”, a menționat șeful Citroen.

Pentru a reuși să concureze de la egal la egal cu Dacia, marca Citroen are însă un drum dificil. La finalul lui 2023, de exemplu, cota de piață a mărcii coborâse până la doar 2,9% din piața europeană, în timp ce cea a Dacia urca până la 4,3%. În cifre concrete, asta a însemnat că anul trecut Citroen a vândut în UE, statele EFTA și Marea Britanie doar 369.750 de mașini, în timp ce Dacia a comercializat 557.253 unități.

Apoi, în ciuda faptului că primele patru luni din 2024 au arătat o creștere a mărcii Citroen până la o cotă de piață de 3,3%, nici Dacia nu a stat pe loc majorându-și același indicator până la 4,5%.

Sub conducerea lui Koskas, Citroen și-a „rafinat” poziționarea pe piață pentru a se concentra pe comercializarea de mașini confortabile, practice și accesibile, dar și îndrăznețe dacă avem în vedere cvadriciclul electric Ami și micul SUV cu șapte locuri C3 Aircross.

Pentru a continua creșterea, Citroen se bazează foarte mult pe modelul C3 și pe vehicule comerciale ușoare, segment pe care Dacia nu îl mai are în portofoliu, el fiind cedat în totalitate mărcii-soră Renault.

Pe de altă parte, conform lui Koskas, marca Citroen va evita, deocamdată, revenirea în segmentul mașinilor mini, de clasă A. Șeful mărcii franceze a explicat că scurtarea platformei Smart Car pentru un minicar nu ar avea sens din punct de vedere economic. „Ar costa la fel de mult să fie construit ca o mașină mică (n.n. – de clasă B), dar ar trebui să îl vindem la un preț mai mic”.

Cu toate acestea, Renault are succes cu rețeta sa în segmentul A (Dacia Spring, Renault Twingo), iar Volkswagen are planuri concrete de a ocupa această zonă cu un nou model.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...