„Există în acest moment un sistem de urgenţă în România care funcţionează relativ bine. Tot ce ne-am propus prin această lege ne-am propus practic şi o să mă refer aici direct la problema cu SMURD-ul. SMURD-ul până la urmă a fost înfiinţat ca o entitate privată, sub denumirea de fundaţia SMURD, este o entitate privată care are acces la banii publici, la mijloacele publice. Este un serviciu foarte bun, serviciu de succes care a fost înfiinţat acum mulţi ani şi care pe măsură ce au trecut anii s-a dezvoltat, dar vă repet este un serviciu privat care se foloseşte de mijloace de bani şi de mijloace fixe publice”, a declarat Lucian Duţă pentru Mediafax.
Şeful CNAS a mai spus că nu înţelege de ce este criticată ideea de a introduce pe piaţă şi alte servicii medicale tip SMURD.
„Din păcate, la ora aceasta – ne place sau nu ne place să spunem -, nu există niciun fel de analiză obiectivă a activităţii cost eficienţă a sistemului la ceea ce înseamnă sistemul de urgenţă în România. De acord cu dumneavoastră că funcţionează bine, dar nimeni, nici dumneavoastră, nu puteţi să-mi spuneţi dacă putea să funcţioneze şi mai bine cu costuri mai mici. Or, atunci când nu ai standarde de funcţionare nu ai structuri specifice de control. Repet, SMURD-ul nu este controlat de nimeni la ora aceasta. Nu există o instituţie a statului care să vină să spună «acestea sunt nişte standarde minime, vrem să vedem ce-ai făcut», nu este auditat de nicio structură a statului, din punct de vedere financiar nu există la fel nicio structură a statului care să auditeze SMURD-ul pentru că are statut de fundaţie. Nu văd de ce nu ai putea să laşi şi altora loc să intre pe piaţă pentru că tu ca stat eşti cel care va controla sistemul, tu ca stat vrei să cumperi servicii medicale tip SMURD cum este cazul acesta, standardizate aşa cum îşi doreşte statul şi cei care pot da aceste servicii la calitatea şi la standardele pe care ţi le-ai impus, vii şi le cumperi aceste servicii„, a completat Lucian Duţă.