Şeful CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul apelului către parlamentari al lui Tăriceanu

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul apelului către parlamentari al preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să refuze să se mai pronunţe pe cererile DNA până la finalul legislaturii.
Economica.net - lun, 17 oct. 2016, 08:42
Şeful CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul apelului către parlamentari al lui Tăriceanu

‘Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat ‘Apel către parlamentari’, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la 16 octombrie, sub semnătura preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul ‘către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA’, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său’, se arată într-un comunicat al CSM.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut apel, duminică, la parlamentarii din ambele Camere ‘să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA’.

‘Dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu este nicio urgenţă şi ele pot să mai aştepte ca viitorul Parlament să se pronunţe’, a precizat Tăriceanu.

Şeful Senatului a spus că nu se mai pot accepta ‘judecăţi cu măsură dublă’.

‘Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certaţi de preşedintele Iohannis şi de alţi membri ai corului prezidenţial. Simultan, cei suspectaţi de DNA sunt supuşi unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-şef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei şi codurilor de integritate s-au uitat în altă parte şi au uitat principiile valabile doar pentru ceilalţi’, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a menţionat că este cunoscută poziţia sa potrivit căreia DNA ‘nu mai slujeşte demult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii’.

‘Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenţia procurorilor de la DNA, coincidenţă, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Aşa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA’, a susţinut preşedintele Senatului.

Cu această motivare, el a făcut ‘un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA’, subliniind că, ‘dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu este nicio urgenţă şi ele pot să mai aştepte ca viitorul Parlament să se pronunţe’.

‘Doresc să se înţeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneţa politică a politicienilor vizaţi de DNA sau cu relaţiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme nişte principii, cum ar fi principiul separaţiei puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alţii’, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Rata şomajului în Uniunea Europeană, la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 6,1% din forţa de muncă, cel mai redus nivel începând din 2014, arată datele publicate vineri......
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile a două noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Turbomecanica şi Prebet - vor fi incluse, ...
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Grandstream Networks lansează noile echipamente Wi-Fi 6 GWN7664ELR și GWN7710R: soluții Wi-Fi 6, robuste și performante, ...
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie ...