Dacia Spring, model prezentat în luna februarie a acestui an într-o nouă versiune, nu a ajuns încă în showroom-uri, însă 300 de români au comandat deja câte un model începând cu luna aprilie. Cu un preț de bază de 16.900 de euro, mașina va ajunge la dealeri în septembrie.
Asamblat în China, modelul poate fi însă afectat de noile taxe vamale pe care Uniunea Europeană le impune mașinilor electrice din această țară. În acest context, într-o discuție cu un grup restrâns de jurnaliști, Mihai Bordeanu, șeful mărcii Dacia în România a explicat că, decizia impunerii de taxe suplimentare fiind deja luată, „nu putem decât să ne adaptăm”.
„Am anticipat puțin lucrul ăsta pentru că discuții despre taxe există de ceva timp. Nu știam însă valoarea. Prin urmare, am reușit să anticipăm o parte din această creștere de taxe, am decis să monitorizăm situația și să protejăm clienții pentru a nu resimți creșteri semnificative în preț. Deocamdată nu am majorat deloc prețurile. Toată lumea care contractează o nouă mașină are prețul vizibil pe site garantat”, a declarat directorul mărcii Dacia n România.
În plus, el a explicat că „deocamdată”, compania poate susține această protecție oferită clienților. „Pentru client, până când vom anunța ceva nou, prețul rămâne cel de acum. Am protejat clienții și în cazul scăderii sumelor de la Rabla Plus, deși nu în totalitate, și încercăm să o facem și acum. Dar, dacă mai vine ceva, nu mai putem face nimic. Nici situația actuală nu e tocmai confortabilă și nu știu cât o vom putea susține, dar, deocamdată, sper să putem face treaba asta măcar până la finalul anului și chiar anul viitor. E posibil totuși ca prețul să crească, dar, evident, nu cu o sumă mare. Totul e în dinamică. Deocamdată am decis să păstrăm prețul. Nu știu ce va urma”, a menționat Mihai Bordeanu.
Oficialul Dacia a comentat și discuțiile legate de potențiala mutare a asamblării Dacia Spring în Europa, negând orice idee de acest fel. „Asamblarea Dacia Spring în Europa a fost luată în calcul cu ani în urmă, dar nu este o soluție viabilă. E pe masă, e drept, dar nu există un impuls în această direcție. Dacă am aduce producția în Europa diferența ar face mașina neprofitabilă. Noi am stabilit un echilibru care funcționează în cazul Spring. Dar cu asamblare în China. Încă nu avem nimic de modificat în strategia noastră, chiar dacă au apărut competitori care produc în Europa și vând cu un preț interesant”, a completat șeful Dacia.
Conform acestuia, în România se află deja în circulație aproape 15.000 de vehicule Dacia Spring, iar noua variantă, în fapt un facelift extins al celei anterioare, a fost comandată deja de 300 de români.
„S-au înregistrat până acum circa 300 de comenzi pentru noul Spring. Deci cam 100 de comenzi pe lună. Pentru Spring se făceau și 400 – 500 pe lună la început. Totuși noi considerăm că este un rezultat bun pentru că au fost comenzi făcute de clienți înainte chiar de a vedea mașina”, punctează Mihai Bordeanu, înainte de a menționa că se așteaptă în toamnă, după ce mașina va fi disponibilă la dealeri, „la o creștere semnificativă față de comenzile de acum. Sunt foarte optimist pentru Spring”.
În plus, conform oficialului Dacia, mașina va putea fi achiziționată prin programul Rabla Plus din acest an pentru care ai există încă fonduri, iar livrările „vor fi făcute în termenul impus de AFM pentru Rabla Plus 2024”.
Noua versiune Dacia Spring poate fi comandată din 18 aprilie 2024. Gama este compusă din trei niveluri de echipare – Essential, Expression și Extreme, mașina fiind disponibilă cu motorizarea de 45 CP pentru Essential și cu motorul de 65 CP (48 kW) pentru Expression și Extreme.
Prețul de bază, cu TVA, al modelului este de 10.990 euro pentru versiunea Essential 45 și urcă până la 13.990 euro, tot cu TVA inclusă, pentru versiunea de top Extreme Electric 65, prin Programul Rabla Plus si oferta specială Dacia Finance. (Foto: Economica.net)
Citește și:
– Dacia anunţă că nu va majora imediat preţurile pentru modelul Spring, după majorarea taxelor pentru mașinile electrice din China
– Secretele Dacia, dezvăluite analiștilor și investitorilor, în România, de Luca de Meo și Denis Le Vot