Şeful de la Poşta Română: Cei mai mulţi clienţi din totalul de 8 milioane sunt nemulţumiţi de serviciile noastre
„Dacă vrem să plătim salariile, trebuie să tragem această linie fină în tot ce înseamnă digitalizare şi să oferim în continuare acele servicii care sunt în scădere, în mod constant, fie că vorbim de pensii, fie că vorbim de alte tipuri de trimiteri poştale. Rolul nostru este să asigurăm un venit consistent pentru companie, încât să ne plătim salariile. Pe de altă parte, compania trebuie să continue acest proces de a reduce acel gap între unde este compania şi unde trebuie să fie o companie performantă. Vorbim de tot ce înseamnă automatizare şi digitalizare a aparatului administrativ. E o mare problemă: cheltuim undeva la peste 10% din bugetul companiei de salarii pe aparatul administrativ, care ar putea să fie redus semnificativ doar dacă am avea sistemele în ordine, sisteme moderne. Pe de altă parte, avem o mare problemă că încă oferim foarte multe servicii la costuri foarte mici, deservite de oameni ale căror salarii depăşesc costurile plătite de un client. Aşa că trebuie să mutăm o parte din aceste servicii în tot ce înseamnă digital. E un lucru foarte bun că avem aproape opt milioane de clienţi unici în fiecare lună. Un lucru fantastic, dar cred că majoritatea sunt nemulţumiţi de serviciile noastre, pentru că petrec foarte mult timp aşteptând la coadă”, a explicat Ştefan, scrie Agerpres.
Şeful CNPR a vorbit şi despre etapele pe care compania pe care o conduce le-a parcurs pentru a intra în zona digitalizării arătând că pe măsură ce statul român obţine un succes mai bun în modernizarea ţării, rolul Poştei Române se va reduce.
„În 2020, când am auzit că Poşta intră sub tutela Ministerului Digitalizării, tocmai noi, cei care trebuie să stingem lumina în ţara asta pe tot ce înseamnă nedigitalizare… Acum suntem la un minister care vrea să digitalizeze România. Ultima scrisoare trebuie dusă de Poşta Română, ultima pensie cash trebuie dusă de Poşta Română etc. A fost, cred, o decizie cinică a Guvernului României să pună Poşta, care are un model de business tradiţional, sub un minister care trebuie să aducă inovaţie şi inovare în România. Am rumegat această idee şi am zis că nu ne putem împotrivi, trebuie să mergem înainte cu această dorinţă a acţionarului până la urmă, că nu fac acolo lucrurile de capul meu, chiar dacă asta înseamnă că rolul şi rostul Poştei Române în societate se va diminua semnificativ, foarte, foarte repede. Cu cât statul român obţine un succes mai bun în modernizarea ţării, cu atât rolul Poştei Române se va reduce şi, din păcate, noi trebuie să facem acest lucru, ca statul român să o ducă mai bine”, a spus Ştefan.
Acesta a susţinut că în negocierile cu sindicatul din Poşta Română au existat probleme cu privire la eliminarea unei prevederi bugetare care viza „cheltuieli cu fâneaţa”.
„Anul trecut, în octombrie, am negociat cu sindicatul din Poştă noul contract colectiv de muncă şi evident, erau acolo foarte, foarte multe lucruri cu care nu eram de acord, între care aveam linie bugetară pentru… fâneaţă. Sindicatul aproape că s-a ridicat de la masă, pentru că nu acceptau să scoatem această prevedere, ruşinoasă de altfel, ca o entitate din subordinea Ministerului Digitalizării să prevadă cheltuieli cu fâneaţa. Am stat 10 ani în America, m-am întors în România să fac treabă bună şi mi-am dat seama că a face treabă bună în România înseamnă să te cerţi cu o entitate extrem de respectată despre rolul fâneţei în modernizarea României în 2022. Din fericire, am reuşit şi i-am convins că trebuie să scoatem fâneaţa din treburile Poştei. Aşa că am mers mai departe cu tot ce înseamnă digitalizare şi am reînnoit toată infrastructura de IT a companiei: servere noi, switch-uri, calculatoare, tot ce înseamnă infrastructura aceasta de hardware. De vreo patru luni, am cumpărat 9.000 de device-uri digitale pe care le folosesc angajaţii Poştei şi ne-am întrebat ce facem acum? Mutăm tot ce făceam până acum pe hârtie în digital ? Cum o să răspundă infrastructura de IT a Poştei ? Va face faţă toată această mega-infrastructură pe care am construit-o ? La solicitările venite din activitatea de zi cu zi ne-am dat seama că nu se poate şi trebuie să o luăm puţin mai uşor”, a menţionat Ştefan.
Potrivit reprezentantului CNPR, operatorul poştal naţional trebuie „să fie cu un pas înainte” şi să ajusteze infrastructura la nevoile statului.
„Dacă până acum aveam undeva la vreo 1.000 – 1.500 de calculatoare conectate la sistemul IT al companiei, odată să ajungi la 12 – 13.000 de device-uri care să ofere servicii digitale, trebuie să regândim lucrurile puţin mai bine. În clipa de faţă există o bună parte din infrastructura necesară pentru a spune că România este digitalizată. Mai trebuie să înşurubăm puţin lucrurile în stânga şi în dreapta, astfel încât în clipa în care statul român spune „Ok, vrem să facem, nu ştiu, să oferim un serviciu pentru toţi, român informat, digital”, Poşta să fie cu un pas înainte şi trebuie doar să ajustăm această infrastructură pentru nevoile statului. Cred că cel mai bun exemplu pe care Poşta l-a dat este acel card pentru energie oferit de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a subliniat Valentin Ştefan.
Grupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei „Digitalizarea României”, în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.