Şeful delegaţiei FMI: România va avea o creştere economică modestă şi în 2013

Economica.net
08 11. 2012
rising_cost_graphic_84585700

„Ştiţi că creşterea economică anul acesta este cel mai probabil moderată, mai mică decât anul trecut, de asemenea şi din cauza secetei din agricultură. Privind mai departe, ni se pare că creşterea economică va rămâne modestă şi în 2013, chiar dacă situaţia din agricultură se va normaliza. Dar, aşa cum ştiţi, sunt dificultăţile în mobilizarea fondurilor europene pentru a finanţa investiţiile, care sunt cheia creşterii, dar mai sunt şi amânările din reformele structurale care vor frâna oarecum creşterea anul viitor”, a apreciat oficialul FMI.

De asemenea, el a arătat că „provocarea pentru România” în perioada următoare este să revină la „o situaţie solidă” privind creşterea economică şi convergenţa cu restul Europei.

De Vrijer a menţionat că această misiune a delegaţiei FMI, UE şi Băncii Mondiale este una „de început”, înaintea următoarelor alegeri legislative şi formării unui nou guvern, adăugând că se vor întoarce la începutul anului viitor pentru o nouă analiză a situaţiei din România.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, joi, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

Erik de Vrijer: Este lăudabil că România a menţinut sub control deficitul bugetar

Şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la începutul întrevederii cu preşedintele Băsescu, că este lăudabil faptul că Guvernul a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar, această realizare creând cadrul pentru ca în 2013 să se facă „o normalizare a politicilor fiscale”.

„Credem că privind stabilizarea macroeconomică s-au făcut eforturi foarte importante pentru menţinerea sub control a bugetului şi credem că este lăudabil faptul că deficitul se află sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA. Credem că aceasta este o realizare foarte importantă care pregăteşte cadrul pentru ca anul viitor să se normalizeze de asemenea politica fiscală, pentru că vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decât în acest an”, a spus oficialul FMI.

De asemenea, el a arătat că situaţia arieratelor e încă dificil de ţinut sub control, iar probleme pentru întreaga situaţie a finanţelor publice ale României pot fi create şi de corecţiile financiare stabilite de Comisia Europeană pe programele operaţionale care au fost presuspendate anul acesta.

„Situaţia arieratelor este încă dificil de ţinut sub control, dar Guvernul a luat măsuri, inclusiv prin rectificarea bugetară. Şi noi suntem încrezători că aceste obiective vor fi atinse. Iar situaţia fondurilor europene de anul acesta şi mai departe, cu corecţii financiare, să nu afecteze situaţia finanţelor publice. Cred că trebuie să lucrăm cu Guvernul pentru ca acestea să fie încorporate (în situaţia bugetară n.r.) într-o manieră pozitivă”, a afirmat Erik de Vrijer.

Totodată, el a arătat că referitor la inflaţie s-a discutat deja cu BNR despre ţinerea acesteia sub control. „Pe cealaltă parte, a stabilizării macroeconomice, care priveşte preţurile şi inflaţia, am discutat cu BNR cum să fie ţinută sub control această creştere a inflaţiei, creată în mare parte de preţurile volatile ale produselor alimentare. Am căzut de acord că este o situaţie temporară care va dispărea după ce vor fi depăşite efectele acestei recolte agricole mai slabe”, a spus oficialul FMI.

El a apreciat că este un pas foarte bun faptul că BNR şi-a mărit injecţiile de lichidităţi. „Am discutat (cu conducerea BNR n.r.) şi despre măsurile viitoare privind politicile monetare. Deja BNR şi-a mărit injecţiile de lichidităţi şi credem că acesta este un pas foarte bun”, a mai spus de Vrijer.

Acesta a mai apreciat cooperarea şi dialogul foarte bune avute cu Guvernul României şi BNR în cele două programe desfăşurate din 2009 până în prezent, arătând că delegaţia FMI, UE şi Băncii Mondiale este încrezătoare că vor putea fi făcute „noi progrese” în cursul anului viitor.