‘Acum este momentul potrivit pentru consolidare. Trebuie să gândim în termeni de 10, 15, 20 de ani’, a spus Obermann.
În ultimul an, companiile europene de telefonie au devenit ţinte ieftine pentru preluarea de către investitori externi pe măsură ce preţul acţiunilor a scăzut ca urmare a măsurilor de reglementare a preţurilor dar şi a creşterii economice slabe. La începutul acestui an, Vodafone Group Plc a preluat operatorul german de cablu Kabel Deutschland Holding AG pentru 7,5 miliarde de euro iar luna trecută acţionarii companiei olandeze de telefonie Royal KPN NV au aprobat o tranzacţie de 8,55 miliarde de euro vizând vânzarea diviziei din Germania către Telefonica SA.
Potrivit lui Rene Obermann, chiar şi Deutsche Telekom, a doua mare companie de telefonie din Europa, este de una singură ‘prea mică pentru a putea concura pe termen lung pe piaţa internaţională’. În acest sens, cooperarea cu grupul francez Orange este ‘un punct de plecare’ şi ar putea fi folosit ca model şi de alte companii europene, a apreciat Obermann, refuzând însă să spună cum anume ar putea evalua parteneriatul dintre cele două firme.
Săptămâna trecută, Deutsche Telekom AG a anunţat că va vinde 70% din acţiunile divizie sale de publicitate online Scout24 fondului de investiţii Hellman & Friedman pentru suma de 1,5 miliarde de euro. Deutsche Telekom, acţionarul majoritar de la OTE, încearcă să strângă fonduri pentru dezvoltarea de noi reţele de telefonie 4G şi fibră optică, pentru a putea concura cu operatorii de servicii de cablu. Grupul german anunţa la începutul acestui an că va investi aproximativ 30 de miliarde de euro între 2013 şi 2015.
Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization, OTE, care la rândul său deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).