„Cu IRA (amplu plan american asupra climei şi împotriva inflaţiei), SUA au înfiinţat una dintre politicile cele mai protecţioniste de după anii 30” ai secolului trecut, a subliniat Borrell în timpul unei dezbateri asupra relaţiilor transatlantice în Parlamentul European.
„Soluţiile trebuie întotdeauna să respecte regulile comerţului internaţional, ceea ce noi am susţinut mereu, şi este clar că ceea ce a fost prezentat de SUA, la numeroase capitole, nu respectă” aceste reguli, a deplâns Borrell, la scurt timp după vizita întreprinsă la Washington de preşedinta Comisiei Europene.
„Americanii au recurs la subvenţii masive pentru industriile verzi. Acesta nu este modelul europenilor (…). Noi trebuie să evităm ca deciziile americane să aibă un efect de prejudiciere a intereselor noastre”, a avertizat şeful diplomaţiei europene.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat la Washington pe 10 martie, pentru o întrevedere cu preşedintele Joe Biden, în timpul căreia a fost luat un angajament pentru a evita concurenţa dăunătoare în cadrul cursei pentru tranziţia energetică.
IRA este un enorm plan de ajutoare pentru tranziţia energetică, lansat de Jose Biden şi care susţine politica ‘Made in America’, în special prin înlesniri fiscale la achiziţia de vehicule electrice, şi ale cărei efecte stârnesc îngrijorare în rândul industriilor europene.
Cei doi lideri au promis, într-un comunicat comun publicat la sfârşitul întrevederii lor, „să înceapă imediat să negocieze în vederea unui acord ţintit asupra metalelor strategice” pentru tranziţia energetică.
Întrebat de europarlamentari, Josep Borrell a declarat că nu ştie dacă un astfel de acord va fi încheiat. „Sunt multe de negociat”, a comentat el.