Șeful Dispeceratului Energetic Național cere investiții pentru creșterea consumului de energie electrică
“Creșterea producției de energie electrică trebuie să fie în concordanță cu creșterea consumului. După doi ani de criză, consumul s-a diminuat. Consumul trebuie stimulat, trebuie să avem investiții și pe zona de consum, astfel încât la nivelul anului 2030 să avem un consum maxim de 13.000 MW, altfel vom discuta despre supraproducție”, a declarat Ivan la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit.
Tot potrivit datelor furnizate de el, consumul maxim a fost la nivelul de 9.000 MW, consum maxim brut iarna trecută.
“Este nevoie de consum, pentru că el este baza, consumatorii sunt cei care plătesc. Uitați-vă ce s-a întâmplat week-end-ul trecut, când pentru prima dată în piața pentru ziua următoare a fost preț negativ, iar în piața de echilibrare s-au atins valori foarte mari, de 2.000 de euro/MWh”, a continuat Ivan.
El a mai spus că, acum, capacitatea de import-export este de 3.500 MW și va trebui crescută la circa 5.000 MW.
Șeful DEN este primul om din sistem care vorbește despre necesitatea creșterii consumului de energie elecrică, în condițiile în care, în ultimii ani, s-a vorbit mai ales despre creșterea eficienței energetice, care să reducă din risipa de energie.
Consumul final de energie electrică al României a fost de 12,694 miliarde kWh în primele trei luni din acest an, cu 8,8% mai mic în comparaţie cu trimestru I din anul anterior, reiese din datele publicate, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 6,4%, iluminatul public cu 29,1%, iar consumul populaţiei cu 15,1%.