Şeful E.ON: Germania trebuie să-şi majoreze producţia internă de gaze naturale, inclusiv prin fracturare hidraulică
„Trebuie să căutăm fără tabuuri toate soluţiile care ne vor ajuta să ne îmbunătăţim situaţia”. O majorare modestă a producţiei interne nu ar fi o soluţie în actuala conjunctură, dar ar fi de ajutor, a apreciat Birnbaum.
Germania a activat joi cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării, după scăderea drastică a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream.
Planul de urgenţă are trei nivele: de alertă, de alarmă şi de urgenţă. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat deja primul nivel al planului de urgenţă la începutul lunii martie.
Nivelul de alarmă înseamnă că există o perturbare în aprovizionarea cu gaze care a condus la o deteriorare semnificativă a situaţiei aprovizionării. Cu toate acestea, piaţa este în continuare capabilă să facă faţă perturbării şi nu este nevoie de intervenţia statului.
„Trebuie să ne întrebăm: Putem dezvolta zăcăminte suplimentare în Germania?”. Maximizarea producţiei interne ar putea fi o parte a soluţiei şi ar putea fi mult mai prietenoasă cu mediul decât alte alternative, susţine şeful E.ON.
Producţia de gaze naturale şi petrol este în scădere în Germania, fiind interzisă fracturarea hidraulică neconvenţională, iar legislaţia privind protejarea mediului face dificilă obţinerea aprobărilor pentru noi foraje. În aprilie, Robert Habeck declara că nu există planuri de a modifica interdicţia privind fracturarea hidraulică neconvenţională.
Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat miercuri că Rusia ar putea să oprească complet livrările de gaze spre Europa şi de aceea continentul trebuie să se pregătească pentru acest scenariu.