Șeful Elcen se roagă la Dumnezeu să fie o iarnă blândă și la primarul Nicușor Dan să plătească datoriile: “CET-urile tot alea sunt, din ’64 – ’66, le-am mai ciocănit, le-am mai cârpit, sperăm să fie bine”

Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar să reducă din această datorie, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Creţu, la un eveniment oragizat de publicația Focus Energetic.
Mihai Nicuţ - lun, 28 oct. 2024, 17:08
Șeful Elcen se roagă la Dumnezeu să fie o iarnă blândă și la primarul Nicușor Dan să plătească datoriile: “CET-urile tot alea sunt, din '64 - '66, le-am mai ciocănit, le-am mai cârpit, sperăm să fie bine”

„Se pare că toate premisele sunt foarte bune, aşa că vin eu la final să ridic nişte semne de întrebare. Deci, raportat la pregătirea de iarnă, aşa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problemă din acest punct de vedere. Problema, ca întotdeauna, este aceeaşi: banii, pentru că toată lumea de aici, de la masă, pleacă de la premisa naturală, valabilă şi normală într-o economie: livrezi o marfă, încasezi. Asta ne dorim şi noi de foarte mult timp.

Termoficările sau Termoficarea din Bucureşti îşi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc şi eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Creţu, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”.

În ceea ce priveşte starea centralelor din București Claudiu Creţu a amintit cele trei proiecte noi depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozăveşti, Progresu şi Sud, dar care vor fi finalizate abia în 3 – 4 ani.

„Cum sunt CET-urile? Păi tot alea, din ’64 – ’66, de pe vremea lui Dej. Le-am mai ciocănit, le-am mai cârpit, sperăm să fie bine. Doamne ajută, cu Dumnezeu înainte să mai trecem încă o iarnă. Bun, dar ce facem mai departe? Aici este vestea bună. Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozăveşti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, până la punerea în funcţiune, trec vreo 3 – 4 ierni. Deci, mai sunt vreo 3 – 4 ierni în care nu avem acei megawaţi. Asta dacă totul merge bine”, a atenţionat el.

În plus, aceste proiecte trebuie cofinanţate cu cel puţin 40% din valoare.

„Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis, ca să fie clar pentru toată lumea. Sunt în procent de 60, 60 şi ceva la sută, deci trebuie cofinanţaţi. Ca să cofinanţăm aceste proiecte, înseamnă să avem o situaţie financiară sănătoasă. Ne întoarcem la miliarde. Deci, rămâne riscul cu miliardul, o să spun la fiecare conferinţă asta. Dacă dispar din peisaj înseamnă că s-a plătit miliardul. Deci, să dăm un mesaj cât se poate de pozitiv: suntem pregătiţi de iarnă. Reţeaua are pierderi astăzi de doar 2.100 tone/oră, deci nu este ceva foarte grav, nu s-a depăşit maximumul – toată lumea a înţeles ironia. Cu alte cuvinte, în această iarnă sperăm la Dumnezeu să fie o iarnă ca ultimele 3, 4, 5, 6, să nu avem o iarnă grea, pentru că dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică, pentru că toată lumea bagă în priză ce are prin casă”, a adăugat directorul general al ELCEN.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...