Şeful Electromagnetica: Contoarele inteligente sunt inutile pentru clienţii care au instalaţii vechi de 40 de ani

Montarea contoarelor inteligente ar trebui realizată în paralel cu modernizarea instalaţiilor electrice din locuinţele clienţilor, unele fiind vechi de 40 de ani, a spus pentru ECONOMICA.NET Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica Bucureşti, în cadrul expoziţiei de la FOREN 2016.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 21:04
Şeful Electromagnetica: Contoarele inteligente sunt inutile pentru clienţii care au instalaţii vechi de 40 de ani

Noile contoare nu vor putea produce beneficii directe pentru clienţi, consideră şeful Electromagnetica, companie ce furnizează astfel de produse către Electrica. Potrivit lui, ar trebui implementată cumva şi obligativitatea modernizării instalaţiilor, care este prevăzută de lege.

Totodată, clienţii ar trebui informaţi cu privire la dispozitivele electrice precum produsele de iluminat neconforme. Scheuşan atrage atenţia că, în încercarea de a cumpăra cât mai ieftin, unii retaileri importă produse de proastă calitate sau incomplete, care nu au toate piesele ce asigură protecţia necesară.

Electromagnetica a livrat către Electrica 51.000 de contoare instalate în sistem de telegestiune şi alte sute de mii montate individual.

Reprezentanţii companiei au arătat că un avantaj al contoarelor în sistem de telegestiune este că nu mai sunt montate în locuinţă, ci la limita proprietăţii, într-o formulă protejată, astfel încât clientul să nu mai fie deranjat atunci când acestea trebuie reparate sau înlocuite.

În plus, pe baza datelor de consum oferite de contoarele inteligente, furnizorii pot oferi abonamente personalizate. Noile planuri tarifare, realizate pe baza arborelui de consum, vor fi avantajoase atât pentru clienţi, întrucât ar putea fi mai mici decât cele actuale, dar şi pentru furnizori, care îşi vor putea gestiona mai bine fluxurile de achiziţii şi livrări de energie, mai spune şeful Electromagnetica.

Potrivit lui, preţul unui contor inteligent, cu tot cu cabluri şi sistemul aferent, ajunge la peste 100 de euro pentru un apartament, iar durata de viaţă metrologică este de 10 ani.

Corneliu Rotaru, director pe eficienţă energetică în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a întrebat retoric dacă firmele care generează cash-flow de pe urma contoarelor inteligente ar trebui să suporte şi ele o parte din cost, astfel încât să nu fie transferat integral clienţilor finali.

Te-ar mai putea interesa și
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
Această investiție în îmbunătățirea eficienței energetice și în tehnologia de încălzire și răcire din surse regenerabile contribuie la obiectivul de reducere a amprentei climatice din......
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada ...
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...