Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, a anunţat în iulie că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Anul acesta compania italiană vrea să vândă active de peste patru miliarde de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria şi a-şi menţine ratingul ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii).
Pe lângă activele din România şi Slovacia, Enel intenţionează să vândă o parte din participaţia sa de 92% deţinută în compania spaniolă de utilităţi Endesa. ‘Există companii chineze interesate de România şi Slovacia’, le-a declarat jurnaliştilor Francesco Starace, adăugând că State Grid Corporation of China şi-a exprimat interesul în preluarea activelor de distribuţie şi vânzări din România.
State Grid Corp, cea mai mare companie de utilităţi din lume după venituri, a achiziţionat o participaţie minoritară în companii din Portugalia şi Italia şi vrea să cumpere active în Grecia şi Spania.
Starace nu a precizat numele firmei chineze interesate de pachetul de 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne AS deţinut de Enel. Presa slovacă a anunţat că printre firmele interesate ar fi şi China National Nuclear Corporation (CNNC). Cel mai mare grup de utilităţi din Cehia, CEZ, este de asemenea interesat de activele din Slovacia ale grupului Enel. Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a confirmat recent că firma este interesată de preluarea centralei energetice deţinute de Enel în Slovacia, evaluată la 3,6 miliarde de euro, inclusiv datoriile. Şi statul slovac, care deţine 34% din acţiuni, este interesat de achiziţionarea Slovenske Elektrarne AS.
Guvernul României, care consideră distribuţia energiei un sector strategic, a anunţat că este interesat de activele Enel din România. ‘Nu este un lucru stabilit că vom ieşi din toate aceste ţări unde avem active de vânzare’, a afirmat Starace.
Guvernul de la Bucureşti a anunţat recent că acţiunea demarată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), prin care se solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, a fost admisă de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris. Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.
În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.A