BCR a încheiat 2014 cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 a avut un profit de aproape 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea creditelor neperformante.
‘Vrem să funcţionăm profitabil în fiecare ţară’, a declarat Andreas Treichl cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe 2014 potrivit cărora pe ansamblul anului trecut Erste a avut pierderi de 1,44 miliarde de euro euro. Treichl a spus că pentru 2015 grupul bancar austriac se aşteaptă la un profit. ‘Va fi în continuare greu dar am depăşit ceea ce este mai rău. Vom face toate eforturile pentru ca în următorii ani să luăm din cota de piaţă a concurenţilor pe o piaţă cu o creştere modestă’, a spus Treichl.
Referindu-se la subiectul preluări şi achiziţii, şeful Erste a apreciat că în următorii doi ani nu se va întâmpla nimic şi în consecinţă o posibilă ofertă pentru divizia din Polonia a Raiffeisen, Polbank, nu este un subiect de discuţie. Treichl a subliniat că ceea ce vrea Erste Group este să câştige timp. ‘Momentul actual nu este unul potrivit pentru noi’, a spus Treichl, adăugând că există încă multe întrebări deschise precum cerinţele viitoare de capital ale BCE. După ce în ultimii patru-cinci ani Erste a avut mereu surprize negative, acum ar avea nevoie de doi ani de stabilitate, a apreciat Treichl.
Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare în estul Uniunii Europene, cu aproximativ 45.000 de angajaţi, care deservesc 16,6 milioane de clienţi în 2.900 de agenţii din Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia. Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de peste 16 miliarde euro.