Suma anunţată de Andreas Treichl, în conferinţa cu prilejul publicării rezultatelor anuale organizată la Viena, este mai mică decât estimările analiştilor potrivit cărora povara pentru Erste Group a noii taxe ar urma să se situeze în jurul a 120-150 milioane de euro pe ansamblul anului 2019.
Treichl a subliniat că Erste Group, care deţine BCR, va face faţă cu bine acestei taxe care va afecta însă mai serios băncile locale din România şi rămâne de văzut cum noile politici fiscale vor afecta economia românească în ansamblu. În acest moment se poartă negocieri şi este foarte posibil ca situaţia să fie clarificată, a declarat Andreas Treichl.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Joi, Erste Group a raportat un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 36% faţă de 2017, fiind cel mai bun rezultat înregistrat de grup în cei 200 de ani de activitate. De asemenea, subsidiara din România, Banca Comercială Română (BCR) a realizat anul trecut un profit net de peste 1,202 miliarde de lei (258 milioane euro), în creştere cu 80% faţă de anul precedent, când a raportat 668,1 milioane de lei.
Erste Group Bank are o expunere mare pe România, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din România.
BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.