Şeful Eurogrupului: Grecia ar putea beneficia de noi ajutoare la vară

Creditorii internaţionali vor decide la sfârşitul verii dacă vor acorda noi ajutoare Greciei, inclusiv prelungirea maturităţii creditelor actuale, a declarat, duminică seara, ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 10:57
Şeful Eurogrupului: Grecia ar putea beneficia de noi ajutoare la vară

Situaţia economică a Greciei se îmbunătăţeşte, iar acest lucru are un impact asupra calculelor făcute cu privire la sustenabilitatea datoriei Greciei, a spus Jeroen Dijsselbloem, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Eurogrupului.

‘După vara acestui an, vom revizuit totul’, a precizat Dijsselbloem.

Acesta a adăugat că în cazul în care Grecia va îndeplini cerinţele creditorilor internaţionali, inclusiv un surplus bugetar primar, iar sustenabilitatea datoriei va rămâne o problemă, ‘sunt pregătiţi să facă mai mult’.

‘Ce înseamnă mai mult? Au fost date mai multe exemple, inclusiv prelungirea maturităţii creditelor actuale sau o nouă reducere a dobânzilor. Însă, acest lucru depinde de modul în care va evolua creşterea economică’, a spus Dijsselbloem.

Preşedintele Eurogrupului şi-a exprimat speranţa că miniştrii de Finanţe din zona euro vor ajunge la o decizie pozitivă cu privire la eliberarea unei noi tranşe din programul de sprijin destinat Greciei, cu ocazia reuniunii ce va avea loc, marţi, la Atena.

‘În prezent, este avută în vedere o sumă puţin mai mare de opt miliarde de euro. Nu ştiu suma exactă. Troika se va exprima cu privire la suma necesară’, a explicat el.

Săptămâna trecută, troika UE, BCE, FMI a încheiat cea de-a şasea misiune de evaluare a programului cu Grecia şi a aprobat elaborarea unei noi tranşe din acordul de împrumut. Ultima dată când Grecia a primit o tranşă din programul de sprijin a fost în luna iulie 2013, când i-a fost eliberată suma de 2,3 miliarde de dolari.

Cea de-a patra revizuire a programului de sprijin convenit de troika cu Grecia a început în luna septembrie a anului trecut şi, în mod normal, trebuia să se finalizeze în câteva săptămâni. Însă, după o întrerupere a discuţiilor la mijlocul lunii decembrie, experţii troicii au revenit la Atena abia la sfârşitul lunii februarie.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.391 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor......
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de un an și jumătate, rămâne la nivel de hârtii
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, ...
Gigantul emiratez Masdar rămâne la nivel de hârtii în partemeriatul pe care în are cu Hidroelectrica pentru proiecctele ...
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în ...
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu ...