“Având în vedere că etalonul aur determină oferta de bani, banca centrală nu poate utiliza politica monetară pentru a stabiliza economia. În cadrul unui etalon aur standard, oferta monetară creşte şi dobânzile scad într-o perioadă de activitate economică puternică, astfel că este exact invers de ceea ce ar face astăzi în mod normal o bancă centrală”, a spus Bernanke, citat de Reuters.
Etalonul aur, la care Statele Unite au renunţat în 1971, după 180 de ani de utilizare, presupune că valoarea monedei unei ţări este dependentă de cantitatea de aur pe care aceasta o deţine, legând practic masa monetară de cantitatea de metal galben. În ultimul timp, pe fondul politicii Fed (dobândă zero, creşterea masei monetare prin programele de tip quantitative easing ), au apărut tot mai multe voci care cer revenirea la etalonul aur, de teamă ca banii tipăriţi în ultimii ani pot genera inflaţie în viitor.
“Pentru a avea un etalon aur, trebuie să mergi în Africa de Sud sau în altă parte să extragi tone de aur pe care să le muţi la New York pentru a le depune în subsolul Federal Reserve Bank of New York” a declarat Bernanke, adăugând că etalonul aur nu a împiedicat apariţia unor panici financiare frecvente. Ţările care utilizează etalonul aur trebuie să menţină un curs de schimb fix, ceea ce face mai uşor ca politicile proaste dintr-o ţară să se extindă la alte ţări care utilizează etalonul aur, a mai spus Bernanke.