FMI va fi implicat în acest acord, în ciuda opoziţiei premierului elen Alexis Tsipras. După ce actualul program de asistenţă financiară va expira, la începutul anului viitor, Grecia va solicita asistenţă suplimentară.
‘A fost o noapte grea, dar cred că este un pas bun spre recâştigarea încrederii, vor exista şi mai mulţi paşi, sunt sigură, care vor fi demonstraţi prin implementarea reformelor convenite’, a afirmat Christine Lagarde.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că un acord preliminar de asistenţă financiară este condiţionat de participarea suplimentară a FMI în programul de asistenţă financiară.
Creditorii europeni ai Greciei au acceptat încheierea unui acord în care ‘Grecia va solicita, după expirarea actualului program cu FMI din primăvara lui 2016, participarea suplimentară a FMI în programul de asistenţă financiară’, a afirmat oficialul german.
În 30 iunie, autorităţile de la Atena nu au reuşit să ramburseze Fondului Monetar Internaţional o tranşă de 1,55 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că Grecia a intrat oficial în incapacitate de plată.
Ulterior, FMI a dat publicităţii un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.