Şeful FMI recomandă prudenţă în privinţa reducerii dobânzii în SUA
„Rata dobânzii ar trebui redusă doar după existenţa unor dovezi clare că inflaţia revine în mod sustenabil la ţinta de 2%”, a declarat la Washington şeful FMI, scrie Agerpres.
FMI susţine că cea mai mare economie mondială ar trebui să menţină dobânzile la actualul nivel cel puţin până la finalul lui 2024. FMI este de acord cu Fed că banca centrală trebuie să fie „prudentă”.
De asemenea, FMI se aşteaptă ca rata inflaţiei în SUA să scadă la nivelul de 2% până la mijlocul anului viitor, o previziune mai optimistă decât a Fed.
Oficialii Fed ar urma să înceapă în decembrie reducerea dobânzilor, probabil cu 0,25%, după ce iniţial previzionaseră trei reduceri în 2024. Georgieva a subliniat că această prudenţă este adecvată.
De asemenea, FMI a arătat că economia SUA are o evoluţie „remarcabil de solidă” şi înregistrează o creştere viabilă.
„SUA este singura economie din G20 unde nivelul PIB-ului depăşeşte nivelul de dinaintea pandemiei. Este un lucru bun pentru Washington şi este bun pentru economia globală”, a declarat Georgieva.
Dar oficialul FMI a cerut Washingtonului să se concentreze mai puţin pe tarife vamale şi mai mult pe dialog.
„Credem că ar fi mai puţin costisitor pentru economia americană şi globală. Impunerea de tarife duce la represalii din partea partenerilor comerciali. Ar fi mai utilă intensificarea dialogului pentru promovarea unui comerţ echitabil”, a avertizat şeful FMI.
În acest an, FMI se aşteaptă la o creştere a PIB-ului SUA de 2,6%, după ce în aprilie previziona un avans de 2,7%.
„Deficitul fiscal este prea ridicat şi creează o traiectorie ascendentă susţinută pentru nivelul datoriei ca procent din PIB. Extinderea restricţiilor comerciale şi progresele insuficiente în rezolvarea vulnerabilităţilor provocate de criza bancară din 2023 reprezintă riscuri importante negative”, se arată în raportul FMI. Instituţia avertizează că nu s-au luat decizii concrete după falimentele unor bănci, în 2023, şi recomandă SUA „să implementeze deplin reglementările Basel III”.
FMI apreciază că în urma continuării actualelor politici, datoria guvernamentală generală a SUA ar urma să depăşească 140% din PIB până în 2032.
„Există o necesitate presantă de a schimba actualul curs al creşterii nivelului datoriei ca procent din PIB. Aceste deficite fiscale cronice reprezintă o deficienţă persistentă semnificativă care trebuie urgent rezolvată”, se arată în raport.