Şeful FMI respinge ideea unei amânări a plăţii datoriilor în cazul Greciei

Economica.net
16 04. 2015
grecia_43623000_25386200_04412800_34048300

Pe fondul lipsei unui progres în discuţiile pentru un nou acord de finanţare cu Uniunea Europeană şi cu rambursări semnificative în lunile următoare, în presă au apărut informaţii potrivit cărora autorităţile de la Atena au cerut, în mod neoficial, FMI să le permită să amâne o parte din sumele datorate Fondului.

‘Este clar că această variantă nu ar fi recomandabilă în situaţia actuală. Amânări de la plată nu au fost acordate de boardul FMI în ultimii 30 de ani’, a declarat Christine Lagarde într-o conferinţă de presă prilejuită de debutul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale. Directorul FMI a subliniat că amânările de la plată au reprezentat cazuri excepţionale în istoria FMI şi nu au fost urmată niciodată de rezultate productive.

‘Nu am avut niciodată o economie dezvoltată care să ceară amânarea unor plăţi’, a spus Lagarde, adăugând că astfel de amânări ar crea o povară suplimentară asupra altor state membre ale FMI, dintre care unele se află într-o situaţie mult mai dificilă decât cea a Greciei.

Potrivit Financial Times, o serie de oficiali greci au încercat, informal, să obţină o amânare a fondurilor care trebuie rambursate Fondului Monetar Internaţional (FMI), însă cererea lor a fost respinsă.

Autorităţile de la Atena trebuie să ramburseze luna viitoare către FMI aproximativ un miliard de euro, în două tranşe separate. Dacă va rata plăţile către FMI, Grecia va deveni prima ţară dezvoltată pe lista arieratelor Fondului, lucru care în trecut s-a întâmplat numai în cazul unor ţări precum Zair sau Zimbabwe.

Agenţia Standard and Poor’s a avertizat miercuri că guvernul grec îşi va epuiza rezervele financiare la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.