‘Săptămâna trecută, liderii europeni au căzut de acord asupra unor progrese importante în direcţia cea bună’, a subliniat dna Lagarde într-o intervenţie la Tokyo. ‘Trebuie însă făcut mai mult’, a adăugat ea imediat.
Cu ocazia summitului de la Bruxelles de la 28 şi 29 iunie, liderii zonei euro au decis să creeze un mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor prin fonduri speciale europene, răspunzând unei solicitări a Spaniei care urmărea să evite ca planul de salvare destinat băncilor sale să îi mărească datoria publică până la punctul în care aceasta să devină nesustenabilă, scrie Agerpres.
Crearea unui mecanism unic de supervizare financiară a fost de asemenea anunţată, dar şi decizia de a autoriza fondurile de ajutoare europene să cumpere direct titluri de datorie ale ţărilor fragile de pe pieţe. Dna Lagarde a explicat că eficacitatea acestor măsuri va depinde ‘de aplicarea lor rapidă şi riguroasă’.
Pe de altă parte, ea a prevenit că această a criza îndatorării, financiară şi economică nu afectează doar Europa, subliniind că este vorba despre ‘o criză mondială’. Directoarea generală a avertizat în trecere că previziunile de creştere ale FMI, pe care instituţia urmează să le actualizeze în circa zece zile, vor fi ‘puţin mai slabe decât cele anticipate în urmă cu trei luni’.