Şeful Ford România va ocupa, temporar, funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile
‘Recent, două companii importante din industria auto din România (Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie) au decis, după mulţi ani de activitate în cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile – APIA, să părăsească această Organizaţie şi să activeze în cadrul Asociaţiei Constructorilor Români de Automobile – ACAROM, motivele deciziei fiind precizate în Comunicatul de presă al Grupului Dacia-Renault din data 3 februarie a.c. De asemenea, în aceeaşi zi şi ACAROM a anunţat renunţarea la calitatea de membru APIA, ceea ce a dus la vacantarea a două locuri în cadrul Consiliului Director APIA. În baza prevederilor statutare şi a organizării APIA pe secţiuni, anunţăm astăzi, că a avut loc şi o modificare la nivelul Consiliului Director APIA, reprezentantul Ford România, domnul Attila Szabo, Director General, Ford România NSC, acceptând să preia, interimar, funcţia de Vicepreşedinte APIA’, notează sursa citată.
În prezent, APIA numără 42 de membri activi şi asociaţi, din care 29 sunt companii care produc în România sau reprezintă producători globali de autovehicule, componente şi piese de schimb, cu o cifra de afaceri totală în anul 2015 de circa 5,3 miliarde de euro, care include şi companiile din reţelele de distribuţie şi reparaţie autorizate).
În ceea ce priveşte strict comerţul cu autovehicule, membrii APIA, împreună cu ceilalţi operatori economici care aparţin reţelelor lor teritoriale asigură salarii pentru aproximativ 22.000 de angajaţi.
‘Considerăm că piaţă auto din România este, în acest moment, una matură, complet integrată în cea europeană, nu numai în ceea ce priveşte reglementările tehnice sau cadrul legislativ aplicabil, ci şi din perspectiva comerţului cu autovehicule, componente şi piese de schimb, fapt pentru care, APIA îşi propune să continue, în beneficiul membrilor săi, proiectele deja demarate, dar şi să abordeze sfere noi de activitate, cu adresabilitate pentru clienţi, indiferent de marca pe care aceştia o deţin sau o achiziţionează, precum şi pentru întregul sector auto, chiar dacă mărcile reprezentate astăzi în APIA acoperă circa 65% din parcul naţional de autovehicule şi 82% din comerţul intracomunitar cu autovehicule noi şi rulate’, se arată în comunicatul APIA.
În data de 3 februarie, Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie (societate care comercializează mărcile Dacia, Renault şi Nissan în România) au exprimat într-o scrisoare oficială decizia de a renunţa la calitatea de membru al APIA.
‘În calitate de membri ACAROM, Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie vor continua să susţină programele care vizează creşterea pieţei naţionale de vehicule noi. Obiectivul este acela de a înlesni accesul clienţilor români la achiziţia de vehicule noi şi performante şi de a diminua numărul de vehicule poluante, care reprezintă un real pericol pentru mediul înconjurător, dar şi pentru siguranţa rutieră. Prioritatea Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie este aceea de a oferi pieţei naţionale vehicule de calitate, moderne, la un preţ accesibil, dar şi de a contribui la reînnoirea parcului de automobile’, se menţionează în comunicat.
În acelaşi timp, Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie îşi vor consolida sprijinul pentru ACAROM cu activităţi la care contribuie peste 16.000 de angajaţi, în România. Una dintre preocupări vizează menţinerea capacităţilor industriale ale furnizorilor locali pentru industria auto, activităţile dealerilor şi ale angajaţilor acestora, cele peste 150.000 de persoane, a căror experienţă este foarte importantă pentru ACAROM.