Şeful Gazprom avertizează că Ucraina nu va avea gaze suficiente la iarnă
‘În perioada care a mai rămas până la începerea extragerii de gaze din depozitele subterane, Ucraina nu mai are timp să pompeze volumul necesar de gaze’, a declarat Miller, în culoarele forumului internaţional pe problema gazelor, ce s-a desfăşurat în urmă cu o zi la Sankt Petersburg.
‘Ea (Ucraina) are nevoie de 18 miliarde de metri cubi de gaze, chiar 20 de miliarde de metri cubi. Desigur, toată lumea înţelege că aceasta nu se va întâmpla. Este un fapt împlinit’, a spus şeful Gazprom, prevăzând probleme pentru iarna care vine. ‘Astfel rămân riscurile în cazul unei scăderi bruşte a temperaturii’, a spus el.
Întrebat cu privire la posibilele probleme în ceea ce priveşte tranzitul gazelor ruseşti spre UE via Ucraina, directorul Gazprom a răspuns: ‘Întrebarea nu este pentru noi, responsabil de tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei este Naftogaz’ (societate ucraineană).
Monopolul rus de gaze Gazprom speră ca până miercuri, 8 octombrie, să primească un răspuns din partea ucraineană în privinţa controversatei probleme a datoriei Ucrainei la importurile de gaze din Rusia.
‘Nu am văzut deocamdată niciun comentariu. Sper că până miercuri să obţinem ceva’, a adăugat Miller, indicând că o reuniune tripartită Rusia-Ucraina-UE în problema gazelor ar putea să aibă loc săptămâna viitoare.
Premierul rus Dmitri Medvedev îi ceruse luni ministrului său al energiei Aleksandr Novak să continue negocierile cu UE şi Ucraina cu privire la problema gazelor. Cu această ocazie, Medvedev a subliniat disponibilitatea Rusiei de a furniza Ucrainei gaze la preţul de 385 de dolari pe mia metri cubi. ‘Aceasta este poziţia noastră istorică şi, între altele, foarte favorabilă pentru Ucraina, credem noi’, a spus primul ministru rus, reiterând că Moscova va căuta un compromis cu Kievul în problema gazelor, dar că Ucraina trebuie să-şi achite datoriile la gazele ruseşti.
Rusia a suspendat livrările de gaze în Ucraina la mijlocul lunii iunie, după ce Ucraina a respins preţul (de 485 de dolari pe mia metri cubi) impus de compania rusă de gaze la livrările de hidrocarburi, în condiţiile acumulării unei datorii de 5,3 miliarde de dolari. În replică, autorităţile prooccidentale de la Kiev au declarat că această datorie a apărut în urma manipulării politice a preţului de către Gazprom. Într-un timp, înainte de înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici de la putere la sfârşitul lunii februarie, Ucraina primea gaze de la Rusia la preţul de 285 de dolari pe mia de metri cubi.