Șeful grupului Renault mizează pe o creștere a profitabilității Dacia. În 2022, marca românească a generat peste 20% din afacerile grupului francez

Odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Renault în această dimineață, Luca de Meo, CEO al companiei, a vorbit și despre aportul mărcii Dacia la acestea.
Robert Stan - joi, 16 feb. 2023, 13:06
Șeful grupului Renault mizează pe o creștere a profitabilității Dacia. În 2022, marca românească a generat peste 20% din afacerile grupului francez

În cadrul discuției sale cu presa, Luca de Meo a menționat că „Dacia a înmatriculat în 2022 peste 574.000 de mașini, adică mai bine de 25% din vânzările grupului. În materie de venituri reprezintă mai puțin, dar asta pentru că prețul mașinilor Dacia – dacă vă uitați la prețul mediu per vehicul – este sub al celor Renault. Însă, creșterea Dacia a fost foarte bună în 2022 atât în privința înmatriculărilor cât și în cea a veniturilor care reprezintă mai mult de 20% (n.n. – din cele ale întregului grup). Modelul de business al Dacia și poziționarea pe piață sunt în linie cu direcția actuală a pieței”.

Totodată, directorul executiv al grupului Renault a declarat că „în toamna anului trecut, la Capital Market Day, pentru prima dată am dat câteva cifre legate de profitabilitatea Dacia. Spuneam atunci că Dacia este peste o valoare cu două cifre (n.n. – a marjei de profit). Asta se întâmplă și acum, ba chiar urcă. Deci Dacia este o afacere majoră pentru noi în materie de contribuție la veniturile grupului”.

La evenimentul despre care vorbește Luca de Meo, desfășurat în noiembrie 2022, el a explicat că grupul Renault vizează o majorare a marjei operaționale a Dacia de la 10% la 15% în 2030. În același timp, marja întregului grup francez va crește către 10%.

În același context, oficialii francezi punctau că, pentru a atinge această ambiție, Dacia, în prezent campioană în segmentul B, va intra cu îndrăzneală în segmentul C. După modelul Jogger din acest an, Dacia Bigster va întruchipa această mișcare și vor urma alte două vehicule. În paralel, Dacia va continua să reducă costurile și va beneficia de dublarea volumului platformei globale CMF-B pe mărci care va ajunge la două milioane de unități până în 2030”.

Revenind la detaliile financiare oferite astăzi de Luca de Meo, acesta a ținut să menționeze, conform LifeNews.ro, că „toate produsele grupului Renault lansate în ultimii doi ani au depășit așteptările inițiale atât în privința volumului vânzărilor cât și a celor financiare. Pentru prezent pot spune că avem un catalog de comenzi plin pentru trei luni și jumătate care are tendința de a crește. Pe parcursul lui 2022, venitul mediu net per vehicul vândut a crescut cu 33% (n.n. – Renault + Dacia). Pot spune și că toate proiectele la care lucrăm acum sunt în termen și arată performanțe peste estimările inițiale. (…) Dacia este o poveste de succes fără sfârșit aflată încă în ascensiune. Are peste 8% cotă de piață în Europa în zona de retail pentru autoturisme. Este, de altfel, marca de pe locul trei în segmentul de retail (n.n. la nivel de piață totală Dacia ocupă, conform ACEA, locul 12)”.

În același context, Denis Le Vot, șeful global al mărcii Dacia în cadrul grupului Renault a explicat că „2022 a fost un an de tranziție. La fel vor fi 2023, 2024 și 2025. Prețul mașinilor va crește din cauza materiilor prime și a altor factori. Nu există competiție între Dacia și Renault. Suntem grupul cu cea mai clară poziționare pe piață a mărcilor sale. Dacia produce mașini accesibile cu dotări esențiale, în timp ce Renault face mașinile de mâine. Ceea ce vedem la Dacia este incredibil. Avem o rată de loialitate de 80%. Acum șapte ani vindem 300.000 de mașini, acum aproape 600.000. Iar clienții vin la noi pentru că nu își doresc mașini scumpe, ci altceva. Mașini accesibile nu înseamnă mașini cu dimensiuni mici. Am intrat în segmentul C (n.n. – compact), cu Jogger, pentru care avem peste 100.000 de comenzi și vom continua. Așa cum spunea Luca, am trecut de pragul impus până de curând (n.n. – mașini doar până la limita de sus a segmentului B). Și vom face asta cu următoarele vehicule crossover ca Duster și Bigster care vor fi spectaculoase în materie de competitivitate pe piață”.

Performanța financiară a grupului Renault este de așteptat să se îmbunătățească în 2023 odată cu lansarea pe piață a modelelor Espace și Clio Facelift și cu continuarea programului de redresare. În privința Dacia, așa cum au menționat atât Luca de Meo cât și Denis Le Vot, este de așteptat o majorare a profitabilității dată pe deoparte de politica de prețuri pentru modelele existente, intrarea pe piață a modelului Jogger cu sistem hibrid de propulsie – primele livrări sunt programate pentru martie 2023 – prezentarea unui nou Duster în toamna acestui an și intrarea lui în vânzare în 2024, precum și extinderea ofertei din segmentul compact (C), acolo unde Jogger va fi urmat, cu certitudine, de Bigster.

Prezentarea bilanțului financiar de astăzi a arătat un grup Renault în plină redresare. Cifra de afaceri a atins 46.391 milioane de euro, în creștere cu 11,4 % față de 2021, cea din perimetrului Automobile s-a ridicat la 43.121 milioane de euro, iar marja operațională din 2022 a fost de 2.595 milioane de euro (5,6 % din cifra de afaceri) față de 1.153 milioane de euro (2,8 % din cifra de afaceri) în 2021.

Marja operațională a perimetrului Automobile s-a cifrat la 1.402 milioane de euro (3,3 % din cifra de afaceri a perimetrului Automobile) față de -3 milioane de euro în 2021, în creștere cu +3,3 puncte procentuale.

Efectul mix/preț, pozitiv, de 3.539 milioane de euro, ilustrează succesul politicii comerciale care privilegiază valoarea față de volumele de vânzări. Această politică a permis compensarea creșterii costurilor, care s-au ridicat la 2.288 milioane de euro. Creșterea costurilor se explică în principal prin impactul inflației asupra materiilor prime (-1.916 milioane de euro), asupra costurilor de achiziție și asupra costurilor de fabricație și logistice, în pofida creșterii susținute a productivității. Efectul de volum se cifrează la +199 milioane de euro.

La 31 decembrie 2022, stocurile totale de vehicule noi (inclusiv rețeaua de dealeri independenți) reprezentau 480.000 de vehicule, comparativ cu 336.000 la sfârșitul lunii decembrie 2021. Această creștere este explicată de stocurile mai mari ale dealerilor independenți, în special din cauza tensiunilor logistice de la finalul anului. Acest nivel de stocuri trebuie corelat cu nivelul record de comenzi înregistrate.

Postura financiară a perimetrului Automobile este acum pozitivă, de +549 milioane euro la 31 decembrie 2022, comparativ cu -1.100 milioane euro, ajustat din operațiunile AVTOVAZ și Renault Rusia la 31 decembrie 2021, o îmbunătățire de 1,6 miliarde euro.

Citește și:

– Afacerile grupului Renault au crescut cu 11,4% în 2021, iar marja operațională a urcat la 5,6%

Te-ar mai putea interesa și
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța
Exportatorii turci vor să-și treacă marfa prin portul Constanța, după întârzierile mari și cozi kilometrice la granița cu Bulgaria, scrie presa din Turcia. Nave Ro-Ro vor aduce zilnic 600 de......
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și ...
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...