Şeful Happy Tour despre exitul GED: Misiunea noastră este să avem compania pregătită

Fondul de investiţii GED este prezent în industria turismului din România de aproape zece ani, prin intermediul Happy Tour Group. Directorul executiv, Javier Garcia del Valle, spune că are misiunea de a pregăti compania de vânzare. 
Andrada Ghira - mar, 26 ian. 2016, 22:02
Şeful Happy Tour despre exitul GED: Misiunea noastră este să avem compania pregătită

Fondul de investiţii spaniol GED a cumpărat în urmă cu aproape zece ani agenţia de turism Happy Tour de la Nicolae Demetriade. Treptat, GED şi-a extins şi consolidat operaţiunile din turism pe piaţa românească. A urmat achiziţia Paravion şi Travel House în 2010, iar în 2011, spaniolii cumpărau şi agenţia de turism Prestige Tours, înfiinţată de Mircea Vladu. 

În ultimii ani, Happy Tour şi-a consolidat poziţia pe piaţa românească, iar Javier Garcia del Valle, directorul executiv al grupului, s-a concentrat pe exit. 

„Suntem un fond de investiţii, iar ţelul nostru principal este ca la un moment dat, nu ştim când, să ieşim din afacere. Acesta e modelul nostru de business: cumpărăm, adăugăm valoare, creştem şi vindem. De aceea, în mod constant, îmbunătăţim profitabilitatea companiei din toate aspectele posibile. Reducem costurile fixe, am relocat birourile, şi ne uităm la tot, de la afaceri, la cheltuielile operaţionale”, spune Javier Garcia del Valle. 

Despre exitul GED din Happy Tour: „Misiunea nostră este să avem compania pregătită”

Despre vânzarea Prestige Tours către partenerul din Turcia, turoperatorul Calypso, şi despre care a scris Profit.ro, Javier Garcia del Valle spune că agenţia face încă parte din grupul Happy Tour.

„Prestige este încă parte din Happy Tour Group. Vrem să vindem companiile, le vom vinde, dar astăzi (26 ianuarie 2016 – nr.) Happy Tour deţine Prestige Tours. Avem un parteneriat cu Calypso Tours, cu ajutorul căruia am dezvoltat serviciile VIP şi de lux şi care ne-a ajutat să ajungem la un grad de ocupare pe chartere de 93%. E un partener cheie pentru operaţiunile noastre. Când am semnat partenertiatul, am discutat fiecare posibiliate: să vindem compania, să le permitem să intre în capitalul social, în structura acţionariatului, tot. Şi la un moment dat, se va întâmpla ceva”, a declarat Garcia del Valle în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut, grupul a decis majorarea capitalului social al Happy Tour, la peste trei milioane de euro, ceea ce face din Paravion şi Happy Tour să fie agenţiile cu cel mai mare capital social de pe piaţa românească. Întrebat de ECONOMICA.NET dacă aceasta este o pregătire pentru realizarea exitului, şeful Happy Tour Group spune că deocamdată strategia este de concentrare pe îmbunătăţira performanţelor companiei. „Nu ştii niciodată când se poate întâmpla asta. Poate să fie în 2017 sau în 2020. Misiunea nostră este să avem compania pregătită. Cred că am realizat cea mai mare consolidare a businesului din industria de travel din România”, mai spune Javier Garcia del Valle.

Deşi anul trecut grupului i s-au făcut propuneri pentru achiziţia altor afaceri din industria turismului, Garcia del Valles spune că a trebuit să refuze toate ofertele.

„Călătoriile, cea mai bună facultate „

Deşi cele mai multe vacanţe au fost vândute pe destinaţia Antalya, urmate de cele în Grecia şi Spania, şeful grupului Happy Tour Group spune că, în utimii ani, turistul român s-a schimbat. 

„De când sunt în România, de şapte ani, am observat două schimbări. Dacă la începutul lui 2008, turistul român venea şi spunea vreau să merg acolo, cât mă costă, în ultimul an spunea am atât, unde pot să merg. Aceasta este criza şi este de înţeles ce s-a întâmplat şi în România, dar şi în alte ţări. A doua schimbare pe care am observat-o este că românii nu mai sunt turişti, ci călători, ştiu ce vor, ştiu unde vor să meargă, cum să ajungă acolo, unde să de cazeze, ce să facă şi ce să viziteze. Aceasta este o schimbare majoră şi de aceea cred că România merită destinaţii noi”, spune Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour Group . Acum românii aleg şi alte destinaţii, precum Sri Lanka sau Tibet, iar cei care aleg astfel de destinaţii caută altceva, nu doar o vacanţă clasică. 

Scăderea preţului petrolului a ajutat nu doar la dezvoltarea industriei aviatice, dar a avut şi un impact asupra industriei turismului la nivel global, ceea ce a permis mai multor persoane accesul la zborul cu avionul, mai spune Garcia del Valle. 

„Călătoriile sunt cea mai bună universitate pe care cineva o poate urma. Înveţi să accepţi, să înţelegi, să împarţi culturi diferite”, mai spune şeful Happy Tour. 

Afaceri în creştere cu 40% în 2015 

Şeful grupului a mai ţinut să precizeze că raportările financiare de la Ministerul Finanţelor nu ilustrează tabloul complet al operaţiunilor agenţiilor de turism din portofoliu şi că de câţiva ani, grupul este pe profit operaţional. 

Afacerile agenţiei de turism Happy Tour au crescut în 2015 cu 16%, iar numărul clienților business ai grupului s-a majorat cu 23%. Happy Tour furnizează servicii de călătorie pentru mai multe companii din domenii precum comunicații, retail, energie, FMCG, auto şi agricultură, iar acest segment reprezintă 66% din businessul total.

„Am crescut mult pe acest segment anul trecut, dar mai ales în utlima lună. Din păcate, unul dintre colegii noştri din piaţă (Perfect Tour – nr.) a trecut printr-o situaţie problematică. O parte din clienţii lor au venit la noi, dar nu majoritatea. Alte companii sunt în negocieri şi cu noi, dar şi cu alţi turoperatori”, mai spune Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour Group.

Creşteri s-au înregistrat şi pe partea de călătorii, segment ce reprezintă 34% din afacerile companiei. Numărul turiştilor a fost 20% mai mare decât în 2014, iar cei mai mulți au ales destinații precum Turcia, Grecia și Spania. Charterele efectuate de turoperatorul gruplui, Prestige Tours, au înregistrat în 2015 un grad de ocupare de 93%, în creştere de la 80-82% faţă de 2014.

Anul trecut, grupul Happy Tour a realizat o cifră de afaceri consolidată de 94 de milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de 2014. Iar pentru acest an, estimările şefului Happy Tour sunt de creştere în linie cu rezultatele înregistrare în 2015. 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...