Şeful Metrorex: În 2019, metroul va avea 100 km linie dublă şi va prelua 260 milioane de călători – Interviu

Bucureştiul are, în prezent, aproape 70 de kilometri de reţea de metrou, Capitala aflându-se, de altfel, printre primele 60 de oraşe ale lumii care au introdus transportul subteran în urmă cu 34 de ani.
Economica.net - vin, 20 dec. 2013, 14:05
Şeful Metrorex: În 2019, metroul va avea 100 km linie dublă şi va prelua 260 milioane de călători - Interviu

Potrivit programelor actuale de dezvoltare a reţelei de metrou, în anul 2019, aceasta va avea 100 de kilometri de linie dublă şi ar putea prelua 260 de milioane de călători.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre lucrările în curs de execuţie la Magistrala 5 de metrou, despre alte proiecte asemănătoare şi stadiul în care se află, dar şi despre începuturile Metroului bucureştean.

AGERPRES: Metroul tocmai a sărbătorit 34 de ani de existenţă în luna noiembrie a acestui an. Care este prima linie de metrou dată în folosinţă în România şi în ce an?

Aurel Radu: Metroul a intrat de mult în conştiinţa bucureştenilor. Pentru foarte mulţi dintre noi, absenţa metroului ar fi astăzi de neimaginat. Cu 34 de ani în urmă, însă, pe 19 noiembrie 1979, atunci când din Depoul Ciurel primul tren de metrou pleca spre staţia Semănătoarea, a fost un adevărat eveniment. Pe parcursul celor 8,1 kilometri, cât măsoară primul tronson al Magistralei I, erau şase staţii – Semănătoarea, Grozăveşti, Eroilor, Izvor, Piaţă Unirii, Timpuri Noi – plus un depou. A fost începutul din ceea ce urma să devină, mai târziu, unul dintre operatorii de bază ai reţelei de transport public din Capitală, care, de-a lungul istoriei sale, a transportat peste cinci miliarde de călători. Bucureştiul a fost printre primele 60 de oraşe ale lumii care au introdus transportul subteran.

AGERPRES: Câţi kilometri de linie de metrou avem în prezent? Ce rol credeţi că va avea dezvoltarea infrastructurii de metrou?

Aurel Radu: Reţeaua actuală de metrou măsoară 69,20 de kilometri cale dublă, structurată pe patru magistrale, 51 de staţii şi patru depouri. Ea a fost construită, echipată şi dată în folosinţă etapizat, pe tronsoane, începând cu anul 1979. Sistemul de transport cu metroul contribuie astăzi esenţial la decongestionarea traficului şi oferă cea mai mare capacitate de transport dintre mijloacele de transport urban. În plus, metroul poate circula cu viteze superioare celorlalte.

Dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politică esenţială pentru evitarea supraaglomerării traficului, a accidentelor, zgomotului, poluării şi a consumului de energie, iar implicarea intensă a autorităţilor pentru optimizarea acestui tip de transport public şi a promovării acestuia se concretizează prin sprijinul acordat constant în realizarea noilor linii de metrou.

Potrivit programelor actuale de dezvoltare a reţelei de metrou, în anul 2019, aceasta va avea 100 de kilometri de linie dublă şi 90 de staţii, putând prelua 260 de milioane de călători estimaţi în studiile de dezvoltare.

AGERPRES: Aveţi în pregătire mai multe proiecte pentru realizarea unor noi linii de metrou şi anume Magistrala 5 (Drumul Taberei – Pantelimon), Magistrala 4 (Lac Străuleşti – Gara Progresu) şi Magistrala 6 (Piaţă 1 Mai – Aeroport Otopeni). În ce stadiu se află fiecare?

Aurel Radu: Aşa este. În prezent, Metrorex are în derulare şase proiecte majore de infrastructură pentru extinderea reţelei de metrou. Acestea sunt: Linia 5, cu tronsoanele Drumul Taberei – Pantelimon şi Universitate – Pantelimon, Linia 6 – legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, Linia 4 Lac Străuleşti – Gara de Nord – Gara Progresu, Linia 7 Voluntari – Bragadiru, Linia 3 Anghel Saligny – Preciziei, Extindere Păcii – Centură de Vest şi Linia 2 Berceni – Pipera, Extindere Pipera – Zona de servicii şi locuinţe Pipera – Tunari.

Pe Linia 5, perioada de realizare a tronsonului Drumul Taberei – Universitate este 2011 – 2017, lungimea traseului este de 9,035 kilometri, iar numărul de staţii – 13. În prezent, s-a realizat aproximativ 40% din valoarea contractuală a lucrărilor.

Perioada de realizare a tronsonului Universitate – Pantelimon este 2013 – 2021. Lungimea traseului este de 8,074 kilometri, tronsonul urmând să aibă nouă staţii.

Linia 6 care face legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Henri Coandă – Otopeni are prevăzută o durată de execuţie de şapte ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută în 2021. Lungimea traseului este de 14 kilometri, iar numărul de staţii va fi de 12 (conform avizului dat de Ministerul Transporturilor). În prezent, contractul se află în etapa de întocmire a proiectelor tehnice preliminare şi a documentaţiilor de achiziţii pentru lucrări.

Linia 4 Lac Străuleşti – Gara de Nord – Gara Progresu cuprinde, de asemenea, două tronsoane. Primul – Extindere Laminorului – Lac Străuleşti – ar trebui să fie finalizat în 2015, durata investiţiei fiind de trei ani. Lungimea traseului este de 2,10 kilometri, fiind prevăzute două staţii, precum şi un depou şi parcare. Până acum, la Depoul Străuleşti s-au realizat lucrări de structură, fiind finalizaţi pereţii mulaţi şi excavaţiile. Pereţii mulaţi ai galeriei de legătură au fost executaţi în proporţie de 66%, iar structura interioară a depoului a fost realizată 25%.

De asemenea, la staţiile Laminorului şi Străuleşti se execută lucrări de pereţi mulaţi, devieri reţele edilitare (apă canal, telefonie, termoficare, electrice, etc.) şi se continuă într-un ritm accelerat.

Cel de-al doilea tronson al Liniei 4, Gara de Nord – Gara Progresu, va avea o lungime de 15 kilometri şi 20 de staţii. Punerea în funcţiune (PIF) se va stabili după finalizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate.

În ceea ce priveşte Linia 7 Voluntari – Bragadiru, perioada acesteia de realizare se va stabili, de asemenea, după finalizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate. Aceasta va avea circa 25 de kilometri şi 30 de staţii, plus depou. Studiile se vor finaliza după revizuirea legislaţiei aplicabile Parteneriatului Public Privat

Liniile 3 Anghel Saligny – Preciziei, Extindere Păcii – Centură de Vest şi 2 Berceni – Pipera, Extindere Pipera – Zona de servicii şi locuinţe Pipera – Tunari vor fi realizate după 2020. Linia 3 va avea o lungime de 3,80 kilometri, cu patru staţii, iar Linia 2 va acoperi 8,20 kilometri, numărul de staţii ridicându-se la nouă.

AGERPRES: În ceea ce priveşte Magistrala 5, acum se lucrează pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, însă execuţia lucrărilor a înregistrat întârzieri. Când au demarat lucrările şi care era termenul iniţial de finalizare? Care au fost cauzele acestor întârzieri?

Aurel Radu: Lucrările de structură la Magistrala 5 de metrou au demarat în anul 2011, iniţial urmând a se finaliza, în acest an (2013). Au existat întârzieri, cauzate de obţinerea cu întârziere a acordului de mediu, a avizelor pentru defrişarea zonelor respective, întârzieri în obţinerea autorizaţiilor de demolare (descoperirile arheologice făcute în timpul execuţiei pereţilor mulaţi) şi, nu în ultimul rând, întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice deosebit de nefavorabile.

Pe 25 septembrie 2013, s-a lansat primul echipament de săpat tunele pentru metrou, în subteranul viitoarei staţii Academia Militară, iar pe 8 noiembrie se finalizase executarea tunelului Academia Militară – Orizont. Estimăm că în prima jumătate a anului 2015 structura staţiilor şi tunelelor va fi gata.

Urmează lucrările de montare a căii de rulare, cele de automatizări şi finisajele.

De asemenea, pe 21 noiembrie, cel de-al doilea echipament Tunnelling Boring Machine (TBM) a început – în viitoarea staţie Academia Militară – execuţia tunelului de metrou către staţia Orizont pe firul al doilea.

Termenul preconizat pentru darea în folosinţă a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este semestrul doi al anului 2016.

Îi asigurăm pe locuitorii Bucureştiului – şi în special pe cei din cartierul Drumul Taberei – că pe tot parcursul efectuării lucrărilor vom aplica operativ toate acele măsuri care să conducă la diminuarea efectivă a impactului negativ asupra mediului.

AGERPRES: Din câte ştiu, iniţial, banii pentru acest proiect proveneau de la Banca Europeană de Investiţii, iar acum lucrările sunt finanţate din fonduri europene, pe Programul Operaţional Sectorial Transport. Care este situaţia? S-au luat bani şi de la BEI, la început, ori s-a trecut direct la finanţarea lucrărilor din fondurile europene?

Aurel Radu: Linia de metrou Drumul Taberei – Pantelimon este un obiectiv de investiţii a cărui finanţare este asigurată prin două acorduri de împrumut semnate de România, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu Banca Europeană de Investiţii: Acord BEI IV – pentru tronsonul Drumul Taberei – Universitate şi Acord BEI V – pentru tronsonul Universitate – Pantelimon.

Lucrările la metroul din Drumul Taberei se desfăşoară în cadrul a două contracte, pe două mari şantiere: lucrările de structură pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor şi lucrările de structură pentru galerie, staţie şi depou Valea Ialomiţei.

La această dată se află în desfăşurare execuţia lucrărilor de structură pentru tronsonul Râul Doamnei – Eroilor, precum şi pentru staţia şi depoul Valea Ialomiţei. Şi, ca să vă răspund la întrebarea despre fondurile europene, da, lucrările necesare pentru punerea în funcţiune, inclusiv dotările, se vor realiza în intervalul 2014 – 2016 cu finanţare europeană. Am făcut demersuri – şi am reuşit – includerea companiei noastre pe lista potenţialilor beneficiari ai Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pentru a putea utiliza în continuare fonduri structurale europene.

AGERPRES: Care este valoarea lucrărilor pe întreagă Magistrală 5? Dar pentru tronsonul Drumul Taberei – Râul Doamnei?

Aurel Radu: Execuţia lucrărilor se realizează de Asocierea Astaldi – FCC – Delta ACM – AB Construct pe secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera). Valoarea contractului este de 919 milioane de lei fără TVA.

Pentru staţia şi Depoul Valea Ialomiţei lucrările sunt executate de constructorul Max Boegl România şi Max Bogl Gmbh. Valoarea contractului este de 232 milioane lei fără TVA.

AGERPRES: Câţi bani s-au cheltuit până în prezent cu lucrările efectuate pe acest tronson şi ce anume au acoperit facturile?

Aurel Radu: Până la această dată s-au decontat lucrări de proiectare, devieri de utilităţi, structură de rezistenţă staţii şi tunele în valoare de 523.790.737,74 lei.

AGERPRES: Avem finanţarea asigurată şi în viitor sau există riscul ca, la un moment dat, să nu mai avem bani, cum s-a întâmplat anul trecut?

Aurel Radu: De la data de 30 aprilie 2013 proiectul a fost inclus în finanţarea din fondurile structurale nerambursabile prin POS – T.

AGERPRES: Unul dintre TBM-uri a ajuns la staţia Orizont, iar până de Crăciun aţi anunţat că va fi la viitoarea staţie Favorit. Credeţi că se va menţine acest ritm mediu de 3 – 4 săptămâni şi pentru restul staţiilor?

Aurel Radu: Ritmul este dictat de natura terenului şi se adaptează în funcţie de acesta, dar şi de timpul necesar translatării staţiilor şi a lucrărilor pregătitoare pentru intrarea şi ieşirea TBM – urilor din staţii.

AGERPRES: Ce lungime are tunelul între Academia Militară şi Orizont? Dar între Orizont şi Favorit?

Aurel Radu: Lungimea medie a tunelului pe cele două fire între – Academia Militară – Orizont este de 540 metri liniari, iar pe Orizont – Favorit este de 350 metri liniari.

AGERPRES: Când veţi demara lucrările pe tronsonul Eroilor – Universitate? Care este valoarea lucrărilor?

Aurel Radu: Tronsonul Eroilor – Universitate – Iancului – Pantelimon va fi atacat pe secţiunea Pantelimon – Iancului cu termen de punere în funcţiune 2018 şi Iancului – Universitate – Eroilor cu termen de punere în funcţiune 2020. Tronsonul va avea o lungime de 9,2 kilometri, 12 staţii şi un depou şi va costa 879 de milioane de euro fără TVA.

AGERPRES: Un număr foarte mare de bucureşteni folosesc pentru transport metroul. Cu cât estimaţi că vor creşte vânzările la biletele de călătorie după finalizarea şi darea în folosinţă a Magistralei 5 de metrou?

Aurel Radu: În prezent nu se mai poate discuta despre rezolvarea problemelor de trafic într-un oraş cu peste 2 milioane de locuitori, fără a lua în calcul reţeaua de transport cu metroul şi a o plasa acolo unde îi este locul – principal mod de transport public. Aşadar, politica Metrorex este aceea de extindere a reţelei de metrou, sistem cu parametri şi caracteristici de capacitate şi viteză superioare, care să fie în măsură să preia traficul actual şi pe cel previzibil pe direcţiile majore ale cererii de transport. La un trafic mediu zilnic de aproximativ 600.000 de călători pe întreaga reţea de metrou existentă şi un trafic pe Tronsonul 1. Râul Doamnei – Eroilor estimat la 65.000 de călători/zi, după finalizarea şi darea în folosinţă a acestei noi linii de metrou, estimăm că vânzările de bilete de călătorie vor creşte cu circa 11%.

AGERPRES: Călătorii sunt mulţumiţi de serviciile companiei?

R: Eu cred că da, având în vedere feedback-ul pe care îl avem permanent de la aceştia. Vreau să vă spun că Metrorex a iniţiat, organizat şi derulat 34 de parteneriate sociale, culturale şi educaţionale. Trebuie să mai ştiţi că se derulează în spaţiile metroului evenimente culturale, sociale şi educative ce au ca scop informarea călătorilor despre activitatea companiei, dar şi oferirea unor momente de relaxare. Am constatat că există un impact pozitiv al tuturor acestor evenimente asupra publicului călător. Totodată, compania dezvoltă permanent programe ce au că scop protecţia mediului, aliniindu-se astfel politicilor naţionale şi internaţionale ecologiste.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...