Şeful MI6: Iranul va dispune de arme nucleare în 2014

Şeful Serviciului britanic de informaţii (MI6) a afirmat că agenţii săi au întârziat cu patru ani achiziţionarea de arme nucleare de către Iran, dar Iranul va dispune de acestea în 2014, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Daily Telegraph, relatează AFP.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 11:50
Şeful MI6: Iranul va dispune de arme nucleare în 2014

Şeful MI6, John Sawyers, care se adresează în public numai în mod excepţional, a declarat săptămâna trecută în secret în faţa a circa 100 de înalţi funcţionari din Londra că fără intervenţia Serviciului, Iranul s-ar fi putut dota cu aceste arme acum patru ani, potrivit publicaţiei.

„Am fi avut o putere nucleară în Iran încă din 2008” în loc de 2014, a declarat Sawyers, fără a preciza acţiunile agenţilor săi.

Atunci când se va întâmpla acest lucru, Israelul şi Statele Unite „se vor confrunta cu pericole redutabile”, a adăugat oficialul citat de publicaţia britanică.

„Cred că va fi extrem de dificil pentru premierul israelian sau preşedintele american să accepte un Iran dotat cu arme nucleare”, a afirmat acesta.

Washingtonul şi-a întărit sancţiunile împotriva Iranului joi, pentru a determina statul să renunţe la îmbogăţirea uraniului cu potenţial militar – un program destinat oficial obţinerii de energie nucleară civilă.

Trezoreria americană a anunţat întărirea sancţiunilor financiare împotriva a peste 50 de entităţi în Iran pe care le acuză că ar participa la programul nuclear, în special companii de stat, care au legături cu Forţele Armate iraniene şi Gardienii Revoluţiei.

Iranul, care dezvoltă în acelaşi timp şi un program balistic considerat ameninţător în statele occidentale, este vizat pe de altă parte şi de atacuri cibernetice – nerevendicate – şi asaninate, în special vizându-i pe unii dintre experţii săi, precizează Daily Telegraph.

Virusul informatic Stuxnet şi Flame, dirijaţi împotriva programului nuclear iranian marchează începutul unui război cibernetic american împotriva Teheranului care, prin sabotaj, ar putea avea efecte similare unui bombardament, apreciază experţii de la Washington.

De la primele atacuri cu Stuxnet, la mijlocul lui 2009, care viza dereglarea sistemelor de control a centrifugelor necesare îmbogăţirii uraniului, Iranul este vulnerabil, potrivit analiştilor. Deşi Teheranul pare că primeşte ajutor din partea Rusiei prin intermediari în vederea contrării atacurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...