MOL a precizat că acţiunea îl vizează numai pe preşedintele director general Zsolt Hernadi şi nu compania. Acţiunea a fost lansată de Ilona Banhegyi, director juridic la MOL până în anul 2006 şi totodată unul din micii acţionari ai companiei.
‘Reclamantul susţine că scăderea valorii acţiunilor MOL a fost provocată de comportamentul incorect în legătură cu achiziţionarea dreptului de control la INA de către MOL’, se arată într-un comunicat difuzat de compania ungară.
Aceasta este ultima acţiune dintr-un şir de dispute care vizează modul în care MOL a preluat pachetul majoritar de acţiuni şi controlul managerial la INA. În luna octombrie a acestui an, poliţia de la Zagreb a informat că un mandat de arestare european şi o ‘alertă roşie’ a Interpol au fost emise pe numele lui Zolt Hernadi, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră croată INA.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.
Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.
Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 143 în România. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de către Guvernul României.