Şeful Nissan vrea o întâlnire cu preşedintele Fiat-Chrysler pentru a discuta planul de fuziune cu Renault

Economica.net
31 05. 2019
renault_fiat_chrysler_567876543_60258000

Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler a propus luni o fuziune pe bază de schimb de acţiuni cu Renault, care va crea al treilea lider global, după Volkswagen şi Toyota. Piaţa de bază a Renault este Europa, dar are o prezenţă bună şi în Asia, prin alianţa cu producătorii auto niponi Nissan şi Mitsubishi, în timp ce FCA are o prezenţă puternică în America de Nord şi America Latină.

„Aş dori să mă întâlnesc cu Elkann”, le-a spus Saikawa jurnaliştilor, adăugând că deja a făcut schimb de mail-uri cu preşedintele FCA, dar nu a stabilit detaliile unei întâlniri.

Miercuri, a avut loc la Yokohama (Japonia) o întâlnire la care au participat preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, directorul general al producătorului auto francez, Thierry Bollore, preşedintele directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, şi preşedintele directorul general al Mitsubishi, Osamu Masuko. Printre alte subiecte discutate s-a aflat şi posibila fuziune dintre Fiat Chrysler şi Renault.

Joi, într-un interviu acordat publicaţiei financiare nipone Nikkei, Senard a declarat, referindu-se la propunerea FCA, „considerăm că este cel mai bun mod de a implementa strategia Renault. Reducerile de costuri ar putea fi foarte ridicate”. Acesta a adăugat: „Dacă într-o zi toate cele patru companii (FCA, Renault, Nissan şi Mitsubishi) vor fuziona, reducerile de costuri vor fi chiar mai ridicate”.

Planul FCA vine într-un moment complicat pentru Nissan, care recent a respins propunerea de fuziune din partea Renault.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

Înainte de anunţul de luni, Nissan nu a fost implicat în discuţii, a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al producătorului auto nipon.

Dacă sunt luaţi în considerare şi Nissan şi Mitsubishi, grupul format în urma fuziunii dintre FCA şi Renault ar fi cel mai mare producător auto din lume, cu vânzări anuale de peste 15 milioane de vehicule. Fuziunea nu va avea ca rezultat închiderea unor fabrici şi va genera economii anuale de aproximativ cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari), pe lângă cele rezultate din actuala alianţă Renault-Nissan-Mitsubishi, a precizat FCA.