Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie – 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.
Dar ‘aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor’, a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial marţi.
El a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali ‘au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute‘ în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.
Potrivit elementelor raportului, din care AFP a obţinut luni o copie, autorii acestuia consideră de la ‘probabilă la foarte probabilă’ transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om de către un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind ‘extrem de improbabilă’.