„Prin continuarea operaţiunilor de explorare de petrol şi gaze în contextul urgenţei privind schimbările climatice, companii precum OMV îi condamnă pe urmaşii noştri la un viitor cu suferinţe imense”, susţine Mike Smith. Potrivit acestuia, operaţiunile OMV în Noua Zeelandă trebuie să înceteze. „Descoperirea de petrol şi gaze alimentează schimbările climatice şi au consecinţe devastatoare pentru populaţia noastră şi biodiversitate”, a spus Mike Smith.
Potrivit ONG-ului Greenpeace, OMV este ultima mare companie petrolieră internaţională care operează în continuare în Noua Zeelandă şi intenţionează să continue producţia de petrol şi gaze în pofida rezistenţei exprimate de populaţia indigenă. Conform Tratatului de la Waitangi, semnat în 1840 de populaţia Maori şi coroana britanică, populaţia Maori trebuia consultată cu privire la proiectele de foraje offshore de petrol şi gaze însă potrivit lui Mike Smith astfel de consultări cu OMV nu au avut loc încă.
În replică, purtătorul de cuvânt al OMV, Andreas Rinofner, a precizat că OMV activează în Noua Zeelandă din 1999 şi a fost în mod regulat în contact cu populaţia Maori, astfel că acuzaţiile potrivit cărora nu a discutat cu populaţia indigenă sunt incorecte. Rinofner a mai spus că OMV nu are intenţia de a se retrage din Noua Zeelandă.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.