Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie după un nou atac
„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a considerat sâmbătă „din ce în ce mai alarmante” informaţiile provenite de la centrala Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit după atacul efectuat cu o zi înainte.
Ucraina a anunţat sâmbătă că noi bombardamente ruseşti au deteriorat trei senzori de radiaţii şi au rănit un lucrător de la centrala electrică Zaporojie (Zaporijia, în ucraineană), pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore în weekend.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „teroare nucleară” ce justifică mai multe sancţiuni internaţionale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există în lume o naţiune care să se simtă în siguranţă când un stat terorist trage împotriva unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski într-un discurs televizat duminică.
Forţele ruse au ocupat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta încă este condusă de tehnicieni ucraineni.
În schimb, autoritatea din zonă instalată de Rusia a declarat că forţele ucrainene sunt cele care au lovit situl cu un lansator de rachete multiple, avariind clădiri administrative şi o zonă din apropierea unui depozit.
La fel ca după bombardamentele precedente de vineri asupra acestor instalaţii situate în sudul Ucrainei, duminică cei doi beligeranţi s-au acuzat reciproc că le-au atacat, notează AFP şi Reuters.
Autorităţile de ocupaţie ale oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, au afirmat astfel că armata ucraineană a tras în noaptea de sâmbătă spre duminică un dispozitiv cu submuniţii cu un „lansator de rachete multiple Uragan”.
„Schijele şi motorul rachetei au căzut la 400 de metri de un reactor în funcţiune”, au detaliat acestea, adăugând că lovitura „a deteriorat” clădiri administrative şi a lovit „o zonă de stocare a combustibilului nuclear uzat”.
În paralel, compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat că unul dintre angajaţii de acolo a trebuit să fie spitalizat pentru „rănile provocate de explozia” uneia dintre rachetele trase „sâmbătă seară” de ruşi.
La rândul său, Ambasada Rusiei la Washington a emis de asemenea un comunicat detaliind prejudiciul, notează Reuters.
„Naţionaliştii ucraineni au lansat o lovitură de artilerie asupra teritoriului obiectivului la 5 august. Două linii electrice de înaltă tensiune şi o conductă de apă au fost avariate ca urmare a bombardamentului. Numai datorită acţiunilor eficiente ale armatei ruse (…) infrastructura critică nu a fost afectată”, notează ambasada.
Ambasada Rusiei în Statele Unite a cerut jurnaliştilor americani să nu mai difuzeze „invenţii rusofobe”, potrivit comunicatului citat de agenţia oficială de presă RIA. Misiunea diplomatică a comentat rapoartele presei străine conform cărora forţele ruse ar fi atacat centrala nucleară de la Zaporojie pe canalul său de Telegram.
„Starea reală a lucrurilor este exact invers”, subliniază ambasada, reamintind că la 5 august, forţele armate ucrainene au efectuat trei lovituri de artilerie asupra teritoriului centralei nucleare Zaporojie şi oraşului Energodar.
Misiunea rusă a mai remarcat că aceasta „nu este prima provocare a Kievului asupra instalaţiilor periculoase, ceea ce este deliberat”. „Solicităm Naţiunilor Unite şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să condamne acţiunile criminale ale Kievului şi să ia măsuri urgente pentru a preveni provocările asupra instalaţiile periculoase din cauza radiaţiilor în Ucraina”, conchide misiunea diplomatică.
Reuters nu a putut verifica versiunea niciunei părţi.