Şeful OTP spune că banca poate face faţă oricărui şoc venit din Ucraina

Economica.net
24 04. 2014
otp_45721600_18916300

‘Dacă ar fi să pierdem toate investiţiile noastre din Rusia şi Ucraina, nivelul nostru de capital core Tier 1 va rămâne peste 12%’, a declarat Sandor Csanyi. ‘Chiar şi acest scenariu de neconceput nu ar putea să ne afecteze stabilitatea’, a adăugat Sandor Csanyi.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia s-au amplificat joi după ce Kievul a reluat operaţiunile militare împotriva separatiştilor din estul ţării iar Rusia a semnalat că este pregătită să adopte represalii.

Sandor Csanyi a apreciat că divizia OTP din Ucraina nu va putea să înregistreze un profit în acest an, dacă criza nu va fi rezolvată în pozitiv, însă subsidiara din Rusia va continua să înregistreze profit. OTP are operaţiuni în nouă state din Europa Centrală şi de Est iar nivelul provizioanelor a crescut atât în Ucraina cât şi în Rusia.

În ceea ce priveşte piaţa din Ungaria, unde băncile se confruntă cu cea mai mare taxă din Europa şi alte măsuri punitive, Sandor Csanyi a spus că este posibil ca un Guvern condus de Viktor Orban să adoptate noi măsuri. ‘Nu aş fi surprins dacă guvernul ar analiza noi măsuri care să afecteze în mod unilateral băncile’, a spus Sandor Csanyi, adăugând însă că amploarea acestora va fi mult mai mică decât schema de rambursare anticipată a creditelor în valută. Această schemă, adoptată în 2011, a permis creditorilor cu credite în valută să le ramburseze la un curs de schimb preferenţial, ceea ce a provocat băncilor pierderi de peste un miliard de euro.

De asemenea, Sandor Csanyi a apreciat că procesul de consolidare din industria bancară din Ungaria ar putea dura mai mult decât se estima anterior. ‘Cele patru sau cinci bănci despre care se zvonea că vor ieşi de pe piaţă vor face, probabil, acest lucru pe termen mediu’, a spus Sandor Csanyi. În ceea ce priveşte planurile OTP, Sandor Csanyi a spus că banca poartă discuţii privind posibile achiziţii atât pe piaţa domestică cât şi peste hotare însă aceste discuţii nu sunt într-un stadiu final.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.