„Dacă rămânem legaţi de Troikă şi de memorandum, destinul Ciprului este deja ştiut şi nu avem niciun viitor”, spune Omirou, citat de Famagusta Gazette.
Acesta crede că cerinţele Troikăi vor creşte în timp şi că vor transforma Ciprul într-o colonie cu cea mai proastă dintre condiţii. „Vreau să transimt un mesaj poporului cipriot că nu există altă cale, nu există alternativă decât aceea de a ne elibera din legăturile cu Troika şi din memorandum”.
Ciprul şi-a asigurat un bailout de 10 miliarde de euro de la Troikă, în schimbul lichidării unei porţiuni din sectorul bancar. A doua cea mai mare bancă din ţară, Laiki, va fi închisă, cu pierderi de până la 100% pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro, în timp ce deponenţii cu depozite negarantate de la Bank of Cyprus vor pierde până la 60% din bani, potrivit ultimelor rapoarte.
Dintre ţările care au încheiat acorduri cu Troika, deosebit de dificilă este situaţia Greciei, însă nici Portugalia sau Irlanda nu o duc deloc bine.
Ruperea acordurilor cu cele trei organisme ar putea însemna, însă, şi ieşirea ţării din zona euro, în condiţiile în care statul, cel mai probabil, ar intra în incapacitate de plată şi ar fi nevoit să treacă la o monedă proprie.
Singura ţară cu probleme care a ales să nu salveze sistemul bancar de la faliment şi nici să nu încheie un acord cu FMI este Islanda.