Şeful Poliţie Române: Unii poliţişti sunt adevăraţi „infractori cu uniformă şi legitimaţie”
Deşi susţine sus şi tare că în România nu există clanuri, Liviu Popa recunoaşte că în întreaga ţară sunt aproape 400 de grupări infracţionale monitorizate de poliţişti, numai în primele şase luni ale anului fiind destructurate 230 dintre ele.
Inspectorul general al Poliţiei Române a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că acţiunile poliţiştilor de destructurare a grupărilor de crimă organizată au vizat peste 1.800 de persoane, jumătate dintre acestea fiind arestate preventiv, potrivit Mediafax. Liviu Popa a precizat că aceste cifre reprezentând o creştere a destructurărilor cu 13,3% faţă de anul precedent.
Pe linia infracţiunilor de fraudă, 273 de grupări au fost destructurate în primele nouă luni ale anului, fiind vizate 1.867 de persoane, ceea ce reprezintă o creştere a destructurărilor grupărilor care comit astfel de fapte cu 55% faţă de 2010.
În privinţa infracţiunilor la legea armelor şi muniţiilor, Poliţia Română a efectuat peste 2.500 de acţiuni operative şi aproape 300 de percheziţii, fiind ridicate 2.500 de arme de foc şi aproape 50.000 de articole pirotehnice.
„Au fost discuţii în legătură cu faptul că am spus că nu avem clanuri mafiote din punct de vedere poliţienesc, avem grupuri de crimă organizată„, a mai spus şeful Poliţiei Române.
Mai mult, Liviu Popa a spus că le-a cerut poliţiştilor să fie fermi şi să folosească armamentul atunci când se impune, precizând că îi îndeamnă să înlăture teama că dacă vor folosi armele „se va întâmpla nu ştiu ce” şi îi asigură că nu vor trebui să facă multe rapoarte.
„Îi îndemn la fermitate, să înlăture frica şi teama că dacă vor folosi armamentul se va întâmpla nu ştiu ce. Îi asigur că nu vor trebui să facă multe rapoarte”, a spus chestorul de poliţie Liviu Popa, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre cazul de la Mehedinţi, unde o poliţistă a fost înjunghiată cu un cuţit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce intervenea pentru aplanarea unui conflict, iar un coleg al acesteia a tras cu arma pentru a-l imobiliza pe agresor.
Şeful Poliţiei Române a anunţat că atât poliţista rănită în timpul misiunii din localitatea mehedinţeană Poroiniţa, cât şi colegul ei care a tras cu arma pentru a-l imobiliza pe agresor au fost avansaţi de la gradul de agent la agent principal.
Poliţista a fost înjunghiată cu un cuţit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în localitatea mehedinţeană Poroiniţa, unde mersese să aplaneze un conflict. Un coleg al poliţistei a tras cu arma pentru a-l imobiliza pe agresor, acesta fiind împuşcat în abdomen şi coapse. Atât poliţista, cât şi agresorul au fost operaţi la Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin.