Odată cu anunțul unui nou co-director general al importatorului Porsche România, Brent Valmar, a declarat și că, în opinia sa, programul Rabla Plus trebuie să continue. Dar nu și Rabla Clasic. În plus, el consideră că fără o legislație adaptată la realitățile din piața auto second-hand România nu face altceva decât să curețe „curțile celor din vestul Europei de mașini care, altfel, ar fi casate”.
„Faptul că mașinile electrice sunt susținute la vânzare este extrem de important și programul trebuie menținut. (…) Am fost, de-a lungul timpului, mai critici referitor la intrarea masivă a mașinilor vechi second-hand în România. Situație pe care, până astăzi, n-am reușit să o aducem sub control. În continuare suntem sufocați de valul de rable care intră an de an țară. Nu facem altceva decât să curățăm curțile celor din vestul Europei de mașini care, altfel, ar fi casate. Efectele negative sunt cunoscute: de la calitatea aerupului pe care îl respirăm până la expunerea la accidente din cauza stării tehnice a mașinilor vechi. Aceasta din urmă este, în unele cazuri, precară. Nu în ultimul rând din cauza pieselor de schimb pentru sisteme de siguranță care sunt refolosite. Lucru total interzis! S-ar impune o schimbare de legislație, dar nu voi face eu sugestii în acest sens”, a declarat Brent Valmar, director executiv al Porsche România.
Totodată, oficialul menționează că „în privința programului Rabla Plus avem o observație care vizează plafonarea subvenției până la o valoare de 75.000 de euro. Există, cu siguranță, rațiuni pentru o astfel de abordare, dar este o discriminare. (…) Ca să dau o dimensiune situației, voi spune că anul trecut au fost înmatriculate în România 205 mașini din clasa D (n.n. – medie superioară). Dacă acestea ar fi fost electrice și nu termice am fi eliminat – cifra este impresionantă – 861 de tone de CO2. Clientul trebuie îndrumat, nu obligat, să cumpere o mașină electrică”.
Pe de altă parte, în opinia lui Brent Valmar, dacă Rabla Plus este un program care trebuie să continue, situația trebuie privită altfel în cazul Rabla Clasic. „Din punctul meu de vedere Rabla Clasic nu-și mai are rostul. Dar aceasta este o opinie personală care nu este susținută nici măcar de grupul pe care îl reprezint. Aici cred că pot fi găsite metode inteligente care să reducă numărul de mașini vechi, mai ales pe cele intrate ca second-hand în România”, a declarat șeful importatorului Porsche România.
Compania condusă de Brent Valmar și David Gedlička a comercializat peste 41.000 de mașini în ultimii doi ani, în creștere cu 7% în 2022 față de 2021. Procentual, vârful de creștere în 2022 a fost atins de marca Audi, cu 37% față de anul anterior. Cumulat, în 2021 și 2022, au fost înmatriculate 16.172 de autoturisme Volkswagen, 2.352 Volkswagen Autovehicule Comerciale, 16.636 Skoda, 4.049 Audi, 1.393 Seat și 475 Cupra. Acest din urmă brand, mult mai nou în raport cu celelalte, a înregistrat o creștere cu aproape 120% în 2022 față de anul precedent.
Importatorul se află pe un trend ascendent și în segmentul mașinilor electrice. Conform lui Brent Valmar, circa 6% din totalul vânzărilor Porsche România este aferent mașinilor electrice. În ultimii trei ani compania a comercializat 3.401 astfel de vehicule.
Portofoliul Porsche România numără în prezent 11 modele electrice, iar în următorii ani, până în 2025, acestora li se vor alătura alte opt modele noi precum Volkswagen ID.7 și ID.2, un Transporter în gama de vehicule comerciale, Audi Q6, A4 și A5, Skoda Elroq și Cupra Tavascan.
Citește și:
– David Gedlička îl înlocuiește pe Elmar Geisler la conducerea Porsche România