‘Există un dialog intens între echipa de management şi sindicate, iar negocierile pentru soluţionarea cererilor avansate de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) sunt în curs. Discuţiile se desfăşoară într-o notă realistă vizavi de capacitatea companiei de a susţine creşteri salariale. În orice caz, principiul pe care îl propunem este că cei ce au salariile cele mai mici să poată primi cât mai mult din sumă identificată legal pentru a susţine o creştere salarială, coroborat cu alte măsuri de optimizare şi eficientizare a activităţii companiei’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu.
Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor au fost luate în calcul mai multe variante şi ipoteze economice, însă acestea trebuie să respecte indicatorii economici şi financiari ai companiei, dar şi cadrul legal.
‘Aşa cum am mai spus, am luat în calcul mai multe variante şi ipoteze economice, care au fost discutate la masa tratativelor. Trebuie respectaţi indicatorii economici şi financiari ai companiei şi cadrul legal, astfel încât solvabilitatea Poştei Române să nu fie afectată. Îmi doresc ca dialogul cu reprezentanţii sindicali să continue în mod paşnic, iar negocierile să aibă un rezultat benefic pentru toate părţile implicate’, a precizat Petrescu.
Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat miercuri sediul central al companiei, nemulţumiţi de propunerile venite din partea conducerii, care condiţionează majorările salariale de concedieri.
‘Este un pichet de protest al liderilor din 35 de filiale ale Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) din ţară şi din Bucureşti. Protestul este îndreptat împotriva conducerii, care refuză să acorde majorarea de salariu’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, liderul SLPR, Matei Brătianu.
Acesta a afirmat că miercuri are loc şedinţa Consiliului de Administraţie al companiei, iar sindicaliştii vor cere pentru o perioadă suspendarea tuturor indemnizaţiilor de conducere şi desfiinţarea funcţiei de expert, deoarece sunt 202 persoane care iau salarii ‘nesimţite’ de 7.000 de lei pe lună.
De asemenea, sindicaliştii mai cer anularea indemnizaţiei de 2.500 de lei pentru specialiştii de proiect şi suspendarea pe o perioadă de un an a indemnizaţiilor de conducere pentru persoanele cu funcţii de conducere, respectiv pentru 190 de persoane, care iau indemnizaţii a căror valoare este, în medie, de 1.500 de lei pe lună. Economia care s-ar realiza la fondul de salarii ar fi de aproximativ 10 milioane de lei.
‘Dacă nu vor majora salariul aşa cum au solicitat sindicaliştii, aceştia ne-au anunţat că, indiferent de ce formă de protest mai face sau nu SLPR, ei vor înceta lucrul în prima decadă a lunii noiembrie’, a precizat Matei Brătianu.
Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.
Poşta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar şi cel mai mare angajator din România, cu puţin peste 25.000 de angajaţi.